FB pixel
Kategóriák

Egyserpenyős citromos csirke hántolt zabbal

Elkészítési idő: 90 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 2  

Hétköznap – na jó, hétvégén is – szeretem a gyorsan összedobható, egyserpenyős ételeket.

Nem csak azért, mert egyszerűek – és keveset kell mosogatni utána – hanem mert tele vannak ízekkel. Mivel a hús a köret tetején készül el, így ami kisül belőle, mind a legjobb helyre kerül. Elég csak összeállítani, a többit elvégzi a tűzhely. Kiadós, egyszerű, de a citrom miatt mégis különleges fogás.

Hántolt zab helyett készítheted rizzsel is, bár szerintem a zab sokkal jobban magába szívja a fűszeres szaftot. Ha mégis a rizst választod, akkor viszont érdemes a csirkét előre kicsit jobban átsütni, hogy a rizs ne főjön szét. A zab ezért is jó választás, mert kb. egyforma idő alatt készülnek el.

Mivel ezek elég nagy felsőcombok voltak, fejenként 1 darabot számoltam. Ha belefér, akkor jót tesz neki, ha néhány órát áll a pácban, de ha nem, akkor legalább 30 percet adj neki: forgasd a fűszerekbe, és szobahőmérsékleten hagyd pihenni. Így egyenletesebben is sül majd át, mintha a hűtőből vetted volna ki.

A pácolással együtt érdemes a zabot is beáztatni, hogy könnyebben megfőjön.

Az ilyen fűszeres ételek mellé szívesen tálalok natúr joghurtot, amitől még frissebb lesz az egész fogás.

Egyserpenyős citromos csirke hántolt zabbal

Elkészítés:

  1. A zabot áztasd be, a pác hozzávalóit keverd el, és forgasd bele a csirkét. Tedd félre.
  2. A citrom felét karikázd fel, és a felforrósított olívaolajon pirítsd meg mindkét oldalát. Vedd ki, és tedd félre a tálaláshoz.
  3. A csirkecombokat először bőrös oldalukkal lefelé, majd a másik oldalon is pirítsd körbe, majd szedd tányérra. Ha nagyon odakapott a fűszer, töröld ki a serpenyőt, majd egy újabb adag olívaolajon, alacsony lángon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát.
  4. Tedd hozzá a fokhagymát is, és ha már illatosra pirult, jöhet a beáztatott zab. (az áztatóvíz nélkül) sózd és borsozd, add hozzá a citrom levét, és öntsd fel az alaplével. A tetejére tedd vissza a csirkecombokat, és letakarva – alacsony lángon - főzd kb. 1 órát, vagy amíg minden meg nem puhul. Ha nagyon elpárolgott volna a folyadék, kevés vízzel pótold.
  5. Tálalásnál szórd meg friss petrezselyemmel, és díszítsd a pirított citromkarikákkal.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 3 db csirke felsőcomb
  • 1/2 db citrom felkarikázva
  • 2 ek olívaolaj
  • A páchoz:
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk fokhagyma granulátum vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db citrom héja lereszelve
  • 1 tk
  • ½ tk bors
  • 3 ek olívaolaj
  • A zabhoz:
  • 200 g hántolt zab
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Kb. 700-800 ml hús vagy zöldségalaplé
  • 1-1,5 tk
  • ½ tk bors
  • ½ citrom leve vagy 3 ek citromlé

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +