Egyserpenyős citromos csirke hántolt zabbal
Hétköznap – na jó, hétvégén is – szeretem a gyorsan összedobható, egyserpenyős ételeket.
Nem csak azért, mert egyszerűek – és keveset kell mosogatni utána – hanem mert tele vannak ízekkel. Mivel a hús a köret tetején készül el, így ami kisül belőle, mind a legjobb helyre kerül. Elég csak összeállítani, a többit elvégzi a tűzhely. Kiadós, egyszerű, de a citrom miatt mégis különleges fogás.
Hántolt zab helyett készítheted rizzsel is, bár szerintem a zab sokkal jobban magába szívja a fűszeres szaftot. Ha mégis a rizst választod, akkor viszont érdemes a csirkét előre kicsit jobban átsütni, hogy a rizs ne főjön szét. A zab ezért is jó választás, mert kb. egyforma idő alatt készülnek el.
Mivel ezek elég nagy felsőcombok voltak, fejenként 1 darabot számoltam. Ha belefér, akkor jót tesz neki, ha néhány órát áll a pácban, de ha nem, akkor legalább 30 percet adj neki: forgasd a fűszerekbe, és szobahőmérsékleten hagyd pihenni. Így egyenletesebben is sül majd át, mintha a hűtőből vetted volna ki.
A pácolással együtt érdemes a zabot is beáztatni, hogy könnyebben megfőjön.
Az ilyen fűszeres ételek mellé szívesen tálalok natúr joghurtot, amitől még frissebb lesz az egész fogás.
Elkészítés:
- A zabot áztasd be, a pác hozzávalóit keverd el, és forgasd bele a csirkét. Tedd félre.
- A citrom felét karikázd fel, és a felforrósított olívaolajon pirítsd meg mindkét oldalát. Vedd ki, és tedd félre a tálaláshoz.
- A csirkecombokat először bőrös oldalukkal lefelé, majd a másik oldalon is pirítsd körbe, majd szedd tányérra. Ha nagyon odakapott a fűszer, töröld ki a serpenyőt, majd egy újabb adag olívaolajon, alacsony lángon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát.
- Tedd hozzá a fokhagymát is, és ha már illatosra pirult, jöhet a beáztatott zab. (az áztatóvíz nélkül) sózd és borsozd, add hozzá a citrom levét, és öntsd fel az alaplével. A tetejére tedd vissza a csirkecombokat, és letakarva – alacsony lángon - főzd kb. 1 órát, vagy amíg minden meg nem puhul. Ha nagyon elpárolgott volna a folyadék, kevés vízzel pótold.
- Tálalásnál szórd meg friss petrezselyemmel, és díszítsd a pirított citromkarikákkal.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 3 db csirke felsőcomb
- 1/2 db citrom felkarikázva
- 2 ek olívaolaj
- A páchoz:
- 2 tk oregánó
- 1 tk fokhagyma granulátum vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 db citrom héja lereszelve
- 1 tk só
- ½ tk bors
- 3 ek olívaolaj
- A zabhoz:
- 200 g hántolt zab
- 3 ek olívaolaj
- 1 db nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Kb. 700-800 ml hús vagy zöldségalaplé
- 1-1,5 tk só
- ½ tk bors
- ½ citrom leve vagy 3 ek citromlé