Diós-narancsos kekszgolyó
– a karácsony apró, édes csodái ☺️
Persze, nem csak karácsonykor készítheted ezeket a tökéletes kis falatkákat – egész évben aktuális, de a narancs és a dió nekem, valahogy mindig a karácsonyt idézi. Ezekben a kis falatokban pedig nem csak narancslekvár, de kandírozott narancshéj is van, szóval nincs mese, akár nyáron is ünnepi hangulatba hoz… 😏
Ezek a kekszgolyók igazi ízbombák: a dió aromája, a narancs frissessége és – bár nem akarok nagy szavakat használni, de - a csoki édes ölelése garantáltan feldobja az ünnepi hangulatot. Ráadásul nem kell hozzá sem sütő, sem cukrászdiploma – csak egy kis lelkesedés és egy jó adag önuralom, hogy ne fald fel az összeset, mielőtt a vendégek megérkeznek.
Imádom ezeket a falatnyi desszerteket és, biztos, ami biztos, az összes csokival kipróbáltam, hogy melyikkel lesz majd a legjobb. Nálam a tej és a fehércsoki páros viszi a pálmát, a rubyval kicsit gyümölcsösebb, az étcsokival pedig (ki nem találod 😏) picit kesernyésebb.
Lássunk is hozzá, mert ez a golyócska minden falatban egy mini karácsony!
Ebből a mennyiségből kb. 40 darab, kisebb, diónyi golyó lesz, ami elsőre talán soknak tűnik, de elég hamar kiderül, hogy nem az…
Elkészítés:
- A kekszet aprítóban daráld morzsásra, add hozzá a diót, majd a lekvárt, és a mascarponét is. 10-15 másodperc alatt össze is áll a tészta. Végül dobd hozzá a narancskockákat is. A masszából készíts golyókat, és kb. 1 órára tedd a hűtőbe.
- A csokit (vagy csokikat) olvaszd fel, és temperáld, majd forgasd meg benne a golyókat.
- A bevont golyókat pakold sütőpapírra, és 2-3 órára tedd hűtőbe. A mascarpone miatt tárold hűtőben, de ha néhány órát szobahőmérsékleten tálalod, nem lesz semmi baja.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 200 g vajas keksz morzsa
- 200 g darált dió
- 4 ek narancs lekvár
- 2-3 ek kandírozott narancskocka
- 2 púpos ek mascarpone
- 300 g csoki vegyesen (étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, rubycsoki)