Diós csók
Ha szereted a nagyon diós sütiket, akkor ezt azt aprósütit imádni fogod, hiszen nem csak a kis csókok vannak tele dióval, de a krém is, ami összetapasztja a falatkákat.
Vásárokban, vagy itt nálunk, a hétvégi piacon szoktam találni alkalmanként ezeket a kis diós csodákat. Mostanában egyre ritkábban, és mivel az egyik kedvencem, nincs mit tenni, itthon kell elkészíteni 🙂.
Viszont elég veszélyes, mert őrülten addiktív darab, kb. addig eszed (eszem), ameddig szem előtt van – tipikusan az a darab, amiből mindig felkapsz egyet, amikor elmész mellette - nem mondhatod, hogy én nem szóltam! 😉
Az elkészítése egyszerű: a kemény habbá vert cukros fehérjéhez forgasd a tetemes mennyiségű diót, nyomj kis halmokat vagy kanalazd a tepsire, és 20-25 perc alatt süsd készre. Ezután már csak párosítani kell, és összeragasztani a ropogós, és illatos kis falatkákat.
Mindenképpen hagyd állni 1-2 napot, amíg a habcsók kicsit megpuhul a lekváros tölteléktől. Akkor az igazi, ha kívül ropogós, belül kicsit ragacsos, és roppanós rajta a csoki.
Remek darab, ha valamiből maradt otthon tojásfehérje, és nem akarod rakosgatni, vagy a mélyhűtőbe tenni.
Elkészítés:
- A fehérjét kezdd el felverni, és fokozatosan add hozzá a porcukrot. Készítsd belőle kemény habot. Akkor jó, ha a csúcsok a tojásban már stabilan megmaradnak. Egy spatulával óvatosan forgasd hozzá a darált diót.
- A krémet tedd habzsákba vagy egy kanállal tégy nagyobb diónyi darabokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 140 fokos, légkeveréses sütőben, 20-25 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha már nem ragad le a talpa a papírra. Hagyd teljesen kihűlni.
- A lekvárt és a diót keverd el. Az összepárosított habcsók egyik felére tegyél egy teáskanálnyi krémet, és ragaszd össze vele a két részt.
- Végül az egyik oldalát mártsd olvasztott csokiba, és hűvös helyen hagyd megdermedni.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 34-36 darabhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 150 g porcukor
- 360 g darált dió
- kb. 150 g csoki a mártáshoz (ét vagy tejcsoki)
- A krémhez:
- 120 g baracklekvár
- 80 g darált dió