Datolyás, kávés süti
Ez a puha piskóta, nagy pekándió és datolyadarabokkal a tésztában, a tetején kakaós mázzal és még több pekánnal és datolyával minden kávéimádót levesz majd a lábáról, sőt… még a sosem kávézó férjem is azonnal eltüntetett belőle 2 szeletet.
Az elkészítése egyszerű, ennek a piskótának egy titka van: nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad. 20-23 perc elég a 180 fokos, légkeveréses sütőben. 20 percnél érdemes ellenőrizni egy tűvel, és ha még nem megfelelő – vagyis nem tisztán jön ki a tű – még további 1-3 percig sütni.
Én most egy 20x20 centis formát használtam, így elég magas lett a tészta. Ha kicsit nagyobb méretű tepsiben sütöd, úgy a sütési időt is csökkentsd 2-3 perccel. De mindenképpen ellenőrizd.
A kakaós máz a tetején ugyanaz, mint a hagyományos zserbó máz, csak itt pekán és datolya is kerül bele, és nem a süti tetejére, hanem az aljára tesszük. Vagyis igen, miután kihűlt, meg kell fordítanod a süteményt, mert a sült teteje annyira hepehupás a sok mag és aszalvány miatt, hogy nem lesz egyenletes rajta a máz.
A datolyánál fontos, hogy a tésztájába teljesen jó a sima kimagozott datolya is, de a tetejére javaslom hogy tegyél király datolyát, ott már kijön a két datolya közötti különbség. (A király datolya a nagysága miatt mindig puhább és szaftosabb.)
A kávé és a dió remek barátok, a kakaó pedig még jobban kiemeli a kávé ízét úgy, hogy mégsem az dominál benne. A puha datolya magába szívja a kávé aromáját, a kávé pedig átveszi a gyümölcs édességét. Mit mondhatnék… nem csak délutáni kávéhoz remek választás ;)
Elkészítés:
- A sima, magnélküli datolyát vágd nagyobb darabokra, és áztasd be a kávéba kb. 10 percre. A pekánt vágd durvára és tedd félre. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot kézi robotgéppel keverd habosra, és egyenként add hozzá a tojásokat.
- Reszeld bele a narancs héját, és facsar bele a levét is. Szitáld bele a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket is. Keverd csomómentesre, majd a kávét, amiben eddig a datolya ázott, szintén add a tésztához. Továbbra is robotgéppel keverd el.
- Végül egy spatulával forgasd bele a datolyát és a pekándiót is. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben, légkeveréssel süsd 20-23 percet (tűpróba!) A tepsiben hagyd kihűlni, majd az egész sütit fordítsd át a másik oldalára.
- A mázhoz keverd el a kakaót, a cukrot és a vizet. Addig melegítsd alacsony lángon, amíg a cukor el nem olvad. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha az ujjad között egy kevés mázat „összemorzsolsz”. Ha már nem érzed a cukrot, kész vagy.
- Vedd le a tűzhelyről és add hozzá a vajat. Addig kevergesd, amíg el nem olvad. Ez kicsit elhűti, és be is sűríti a mázat. Öntsd a piskóta tetejére, simítsd el, és helyezd rá a pekándiókat és a félbe vágott király datolyákat.
- Hagyd, hogy a máz enyhén megdermedjen, és már szeletelheted is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 db tojás
- 200 g liszt
- 2 ek kakaó
- 1 db narancs héja és leve
- 1 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- csipet szerecsendió (elhagyható)
- 100 g magnélküli datolya
- 100 g pekándió
- A mázhoz:
- 2 púpos ek kakaó
- 50 g barnacukor
- 50 ml víz
- 50 g vaj
- 100 ml kávé
- A tetejére:
- 50 g pekándió (száraz serpenyőben enyhén pirítva)
- 100 g datolya