Csokis-pisztáciás pite
Tudod, van az a mondás desszert témában, hogy egy szeletnél nem lehet többet enni belőle… meg az is, hogy nem lehet abbahagyni… „Sajnos” erre a csokis-pisztáciás pitére mindkettő igaz, és még azt is idevenném, hogy addig eszed, amíg látod (szerencsére hűtőben kell tárolni, így legalább nincs folyamatosan szem előtt).
Nagyon csokis? Naagyon!
Nagyon pisztáciás? Naagyon!
Mandulás-pisztáciás-datolyás alappal – igazi hedonista darab 😋
Ezekkel a csoki ganache-os (tejszínes csokikrémes) desszertekkel az a helyzet, hogy van belőlük a hosszabban-, és a nem annyira hosszan elkészíthető változat. Ez utóbbi sem rövid, viszont sokkal töményebb és még a másik változatnál több csokit is tartalmaz. Nekem ez utóbbival az a fenntartásom, hogy annyira sok benne a csoki, hogy az már elnyomja a pisztácia ízét. És végül a krém is sokkal nehezebb lesz miatta.
Így részemről marad a jó hosszú út – vagyis igen, 2 napot áll a hűtőben, mire felvágom. De így a csokikrém lágy, selymes és remekül kiegészíti az alatt megbúvó pisztácia réteget.
(Ha mégis gyorsabban szeretnél hozzájutni az első szelethez, a 300 ml habtejszínhez 500 g csokit adj. Minden más ugyanúgy készül.)
Az elkészítése - bár hosszú, de - egyszerű, csak érdemes időben hozzákezdeni. 😉
Elkészítés:
- A mandulát és a pisztáciát – száraz serpenyőben – alacsony fokozaton pirítsd meg. Hagyd kihűlni.
- Addig a krémhez a tejszínt forrald fel, dobáld bele a tejcsokit és az étcsokit, és hagyd állni 1 percet. Majd keverd egyneműre – ha biztosra akarsz menni, akár egy botmixerrel is átmehetsz rajta, hogy biztosan ne maradjanak benne csokidarabok. Hagyd langyosra hűlni.
- Közben az alap hozzávalóit tedd késes aprítóba és daráld addig, amíg össze nem áll. Nyomkodd egyenletesen a piteformába és kend rá előbb a pisztáciakrémet, majd öntsd rá a csokikrémet is.
- Tedd hűtőbe, (kb. 2 nap, ahogy fentebb is írtam) amíg megdermed. Végül olvaszd fel a fehércsokit, csurgass belőle a pite tetejére és szórd meg apróra vágott pisztáciával is.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók az alaphoz:
- 150 g mandula
- 50 g datolya
- 50 g tisztított pisztácia
- 2-3 ek méz
- 1-2 ek víz (szükség szerint)
- Töltelék:
- 180 g pisztácia krém vagy akár házi pisztácia krém
- A krémhez:
- 300 ml habtejszín
- 200 g étcsoki
- 100 g tejcsoki
- A tetejére:
- 20 g fehércsoki a tetejére
- 2 ek tisztított pisztácia a tetejére