Csokis-mogyorós baklava
…amitől elolvad a szíved – és garantáltan kicsinálja a diétádat is 😜
Baklava témában a legfontosabb, hogy egy pillanatig ne kattogj azon, hogy éppen mennyi kalóriát tolsz magadba, csak hagyd, hogy elcsábítson, és kalandra hívjon a keleti édességek világába. Eredetileg dióféléből készül, de miért ne lehetne benne egy kisebb csavar, és készülhetne mogyoróval. Hiszen a csoki és a mogyoró amúgy is tökéletes kombó, de ha ezt édes, és ropogós réteslapok közé pakolod, majd nyakon öntöd mézes sziruppal – az maga a mámor… 🤩
Ha szereted a karakteresebb ízeket, készítsd pörkölt mogyoróból, de nyugodtan használhatsz nyerset is.
Ét, illetve tejcsokival is kipróbáltam, mindkettő finom. Ha igazán édesszájú vagy, akkor mehet bele a tejcsoki, ha kevésbé, akkor inkább az étcsokis változatot válaszd. Vaaagy, keverd el a kétféle csokit – hidd el, nem tudsz hibázni. 🙂
Ha inkább mégis a klasszikus változatot próbálnád ki, itt találod a diós baklava receptjét.
Ha az alapanyagokat olvasod, elég sokkolóak a mennyiségek, de ebből egy igazán tisztességes adag lesz, szerintem érdemes rá vendégeket is hívni, vagy meglepni a szomszédot egy tányér édes nem akármilyen finomsággal. 😋 Ha nagyon soknak tűnik, csak felezd a mennyiségeket - és a tepsi méretét – szerencsére ez nem francia cukrászat, csak az arányokat érdemes betartani.
Elkészítés:
- A cukrot és a vizet tedd lábosba, és forrald fel. Főzd zubogva 3-4 percet, amíg kissé besűrűsödik. Tedd félre, és hagyd hűlni, majd keverd hozzá a mézet.
- A mogyorót - ha pirítva szeretnéd, egy nagyobb, száraz serpenyőben pirítsd meg két részletben. Hagyd kihűlni, majd forgasd hozzá a porcukrot és a fahéjat. Tedd félre. (De választhatsz hozzá készen pirított mogyorót is.)
- A csokit késsel vágd apróra, vagy tedd aprítóba és őröld durvára.
- A vajat olvaszd fel – teljesen, ne csak lágyra, hanem igazán folyósra.
- A tepsi alját vékonyan kend meg vajjal, és rétegezz rá 7 réteslapot, mindegyik réteget kend meg vajjal. Ha megvagy, szórd rá a mogyorós keverék 1/3 részét, majd morzsold rá a csoki 1/3 részét is. Majd jöhet újabb 7 réteg réteslap, vajjal megkenve, ismét a mogyorós keverék és ismét a csoki. Majd ismételd a folyamatot harmadszor is, és a végén takard be az egészet a negyedik réteg réteslappal.
- A legfelső rétes-réteget bőségesen kend meg vajjal. Vágd előbb négyzet, majd háromszög alakúra. Told 190 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig. Majd takard le alufóliával, nehogy a teteje megégjen, és süsd további 10 percet.
- Vedd ki a sütőből, és öntsd rá a mézes cukorszirupot.
- Tálalás előtt hagyd teljesen kihűlni, úgy lesz tökéletes az élmény.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 28 db réteslap
- 150 g cukor
- 250 ml víz
- 250 g méz
- 1 ek kakaó
- 220 g vaj
- 300 g darált törökmogyoró
- 200 g porcukor
- 1 ek fahéj
- 600 g tej vagy étcsoki csepp (vagy vegyesen)