FB pixel
Kategóriák

Cantucci

Elkészítési idő: 30 perc (30)  
Nehézségi szint: Könnyű  

Cantucci, vagy ahogy az olaszok mondanák: „biscotto a fette, di fior di farina, con zucchero e chiara d'uovo" vagyis szeletelt keksz, finomlisztből, cukorral és tojásfehérjével. Az eredetileg, a toszkán Prato városból származó kekszet kétszer sütik, hosszúkás alakúak, ropogósak, és italba, hagyományosan Vin Santoba mártogatva fogyasztanak.

A keverék kizárólag lisztből, cukorból, tojásból, fenyőmagból és nem pörkölt vagy hámozott mandulából áll. A hagyományos recept nem használ élesztőt vagy zsiradékot. Az enyhén ragacsos tésztát ezután kétszer sütik meg: egyszer egyben, majd újra szeletelt formában, a második sütés határozza meg a keksz keménységét.

Az évek alatt természetesen a cantucci-nak is rengeteg változata született, nem csak édes, de mostanra sós változatban is. Ebben a receptben a mandula mellett pisztácia is ízesíti a szeleteket, és egy kevés vaj került bele, hogy a végeredmény omlósabb legyen.

Az első itthoni cantucci próbálkozásom… hát maradjunk annyiban, hogy elég hosszú időre elvette a kedvem a folytatásról, mert sikerült úgy kiszárítanom, hogy konkrétan nem tudtuk elharapni. Mártogathattuk azt akármibe, semmi nem segített rajta, úgyhogy néhány hetes takargatás és pakolgatás után (titkon kicsit reméltem, hogy a levegőn bepuhul majd – nem) ment az egész a kukába.

Ebből is látszik, hogy milyen kis praktikus darab ez, mert tényleg nagyon sokáig eláll, viszont, ha jól van elkészítve, ezzel nem lesz gondunk, mert pik-pakk elfogy.

Egyébként tényleg nagyon egyszerű az elkészítése, csak egy „titka” van az egésznek, hogy nem szabad túlsütni. Vagyis amikor kiveszed a sütőből, teljesen normális, hogy még puha. Ahogy hűl ki, úgy lesz egyre ropogósabb a végeredmény.

Az ünnepi időszakban kifejezetten jól jöhet, hiszen akár előre is elkészíthető, de szépen becsomagolva, egy üveg édes olasz borral, akár ajándékba is adhatod.

Cantucci

Elkészítés:

  1. A megadott mennyiségből kb. 30 darab cantucci lesz. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a cukrot, a sót és a sütőport. Keverd el, készíts a közepébe mélyedést. Üsd bele a tojást, és mehet a vaj is.
  2. Először egy villával dolgozd össze a tésztát, és ha már nagyjából összeállt, kézzel gyúrd össze. Szórd bele a magokat, és próbáld minél egyenletesebben beleforgatni.
  3. Oszd 2 részre a tésztát, és lisztezett felületen formázd hengerré.
  4. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és lapítsd el. Tégy így a másik adag tésztával is, és told 180 fokos, légkeveréses sütőbe 20 percre. Ennyi idő alatt kívül aranybarnára sül majd. A teteje kireped, ez teljesen normális.
  5. Mikor kiveszed, még puha, tedd félre kb. 10 percre, de ne kapcsold ki a sütőt, mert még szükség lesz rá. A 10 perc letelte után szeleteld fel a hengereket, rézsútosan, kb. 1,5cm vékonyra. A szeleteket pakold vissza a tepsibe, és told vissza a sütőbe további 10 percre. Végül rácson hagyd kihűlni.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
Bezár
0 Ft / db
1480Ft
1480 Ft/db
Egységár: 2960 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
6800Ft
6800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
23800Ft
23800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +