Bolgár uborkaleves (Tarator)
Tökéletes hűsítő a forró nyári napokon, amikor az embernek nemcsak főzni, de enni sincs kedve.
A tarator eredetileg uborkából, fokhagymából, joghurtból, vízből, pici olajból és sok kaporból készül. Nálam még egy kis menta kerül bele, illetve a víz egy részét házi kovászos uborka levére cserélem. Nem vagyok nagy rajongója a fokhagymának, részemről pont elég, ami az uborkalében van, de ízlés szerint adj hozzá, amennyit szeretnél.
A kígyóuborka helyett én szívesebben használok fürtös ubit. Az előbbit nem kell, az utóbbit viszont hámozd meg.
A leves elkészítése körülbelül 5 percet vesz igénybe, és jó, ha utána még állhat kb. 30 percet. Ha azonban nincs időd várni, az sem gond, egyből nekiláthatsz. Könnyű, hűsítő és ízletes leves, ami a nap bármely szakában jól jön.
Elkészítés:
- A diót száraz serpenyőben, alacsony fokozaton pirítsd meg.
- Az uborkát vágd kb. fél centis kockákra.
- A joghurtot keverd el a finomra vágott zöldfűszerekkel, öntsd fel a vízzel és az uborkalével. Sózd meg (ízlés szerint), forgasd bele az ubit és tedd fél órára hűtőbe. (Még jobb, ha áll egy egész éjszakát).
- Tálalásnál csurgass rá olívaolajat és szórd meg az apróra vágott pirított dióval.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- kb.200 - 250 g uborka (1 közepes kígyóuborka vagy 1 nagyobb fürtös uborka)
- 250 ml görög joghurt
- 100 ml víz
- 100 ml koviubi lé (ha nincs, akkor víz, és nyomj bele 1-2 gerezd fokhagymát)
- 2 ek kapor
- 2 ek menta
- só
- 5 dkg dióbél a tetejére
- 1-2 ek extra szűz olívaolaj a tetejére