Birsalmasajtos püspökkenyér
A klasszikus püspökkenyér gyerekkorom karácsonyainak elmaradhatatlan darabja volt, amit, ha jól számolom, 25 éve ettem utoljára, így ez most igazi időutazás a számomra.
A receptet a nagymamámtól örökölt régi-régi süteményes könyvben találtam, és készítettem el, változtatás nélkül. Ezért a tésztában nincs semmilyen tömegnövelő, a lazaságát és a pici buborékokat a tojás varázsolja. Bár puha, mégsem olyan szaftos a tésztája, mint a sütőporral készülő változatoké. Cserébe viszont sokkal tovább marad friss - persze, csak ha marad belőle... :)
Engem ez is leginkább a nagyi lekváros tekercsének textúrájára emlékeztet.
Nagy, ropogós diódarabokkal, lágy birsalmasajttal, és egy-egy meglepetés falat csokival. Nagyon szerettük, nem csak az íze, de nosztalgikus hangulata miatt is.
Ebből a 6 tojásból elég nagy adag lesz, és a legnagyobb méretű őzgerinc formát használtam hozzá. Ha kisebb forma van otthon, érdemes a mennyiséget felezni, mert nem fog beleférni, már a közepes méretbe sem. A legnagyobb méretű formák is különböző méretűek, de a lényeg, hogy legyen legalább 30 centi hosszú, és 10-12 centi magas.
Elkésztés:
- A diót törd félbe, a birsalmasajtot vágd apró kockákra, a csokit vékony szeletekre, és tedd félre.
- A tojásfehérjét, a csipet sóval verd kemény habbá. Tovább keverve egyenként add hozzá a tojássárgáját és a porcukrot is. Folyamatos keverés közben szitáld hozzá a lisztet is. Végül egy spatulával, óvatosan forgasd bele a dió, birsalmasajt, és a csokidarabokat is.
- Simítsd vajjal kikent őzgerinc formába, és 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd kb. 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy középen is átsült-e. Ha még ragad, további 2-3 percet adj neki. Elég könnyen barnult a teteje, érdemes félidőben rápillantani, és egy alufóliával letakarni, nehogy megégjen.
- Hagyd, hogy a formában hűljön langyosra, majd borítsd rácsra.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 6 db tojás szétválasztva
- 250 g porcukor
- 250 g fehér liszt
- 100 g dió
- 150 g birsalmasajt
- 50 g tejcsoki
- 1 csipet só