Banános-csokis keksz liofilizált gyümölcsökkel
Ha van 2 érett banánod, a legjobb, ami történhet vele, hogy ebben a csokis-pekándiós-liofilizált gyümölcsös kekszben végzi.
Ez a recept a klasszikus amerikai csokidarabkás keksz egy picit alakbarátabb, és egészségesebb verziója, lényegesen kevesebb cukrot és vajat tartalmaz, mint az eredeti változat, de azért ne legyenek kétségeid, ez sem egy diétás darab. A minél teljesebb kekszélményről most a csoki, a pekándió, és a liofilizált gyümölcsök gondoskodnak, de készítheted aszalt áfonyával, dióval, mandulával, és fehércsokival is. A zabpehely lisztet cserélheted hagyományosra, illetve, ha tej és laktózmentes változatban szeretnéd, a vajat helyettesítsd kókuszzsírral. Ez utóbbinál azért vedd figyelembe, hogy a kókuszzsírnak egész más íze van, mint a vajnak, ami a kekszen is érezhető lesz. Ha szereted a kókuszvirág cukrot, bátran használd a barnacukor helyett.
Ezt a kekszet egyetlen dologgal lehet elrontani: azzal, ha túlsütöd, és kiszárítod, mert a banán miatt nem ropogós lesz, hanem száraz. Ezért mindenképpen tarts be a sütési időt. Miután kiveszed a sütőből, elsőre úgy tűnik, hogy még nyers, de higgy nekem, nem az, jó lesz. Így lesz isteni lágy a közepe, amitől egyszerűen abbahagyhatatlan. 😋
Ez egy elég nagy adag, kb. 35 darab lesz belőle. Ha nem szeretnéd egyszerre kisütni, remekül fagyasztható. A tésztát formázd rúddá, és csomagold frissentartó fóliába. Sütés előtt csak hagyd felengedni, és szeleteld fel. Tedd tepsire, és süsd ki.
Elkészítés:
- Keverd el a lisztet, a szódabikarbónát, és a sót, és tedd félre. A pekánt vágd durvára.
- A banánt villával törd össze, add hozzá a kétféle cukrot, a vajat és a vaníliát, és robotgéppel dolgozd csomómentesre. Keverd hozzá a lisztes keveréket, majd forgasd hozzá a csokit, a pekánt és a liofilizált gyümölcsöt is. Kb. 30 percre tedd hűtőbe.
- Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és rakj evőkanálnyi halmokat a tésztából. Hagyj közöttük kb. 3 cm távolságot. Vizes kézzel kicsit lapítsd el, és told 180 fokos, légkeveréses sütőbe, 7 percre.
- Majd tedd át rácsra, és hagyd kihűlni.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 250 g zabpehely liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 120 g puha vaj
- 2 db nagyobb érett banán
- 120 g barna cukor
- 60 g kristálycukor
- 2 tk vanília kivonat vagy ¼ vaníliarúd kikapart magja
- 100 g pekándió
- 100 g csoki csepp
- 30 g vegyes liofilizált gyümölcs