Avokádós, ananászos, rizses csirkesaláta hidegen
Ezt a receptet sok-sok évvel ezelőtt egy kolléganőmtől tanultam. Nem telik el úgy nyár, hogy néhányszor ne kerülne az asztalra. Nem is csoda, hiszen hideg, mégis laktató, a csirkétől fűszeres, az ananász miatt pedig egészen különleges ízvilágú.
Tudom, hogy az ananász és a hús együtt elég megosztó, de pont az ananász miatt lesz ez a saláta sokkal több, mint egy egyszerű csirke-rizs kombó.
Kétféle változatban is szoktam készíteni: hagyományosan, vagyis tartármártással, vagy kicsit egészségesebben, avokádó majonézzel.
Ha a klasszikus, tartáros változatban készíted, érdemes előző nap összeállítani, és egy éjszakát a hűtőben pihentetni, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Ha viszont az avokádós vonalat választod, akkor ennyi időt ne adj neki, mert az avokádó megbarnul, és bár ez az ízén nem változtat, de - lássuk be - nem túl bizalomgerjesztő látvány.
Nálam ez a saláta elsősorban akkor kerül elő, ha előző napról maradt némi sült csirke, vagyis remek kis maradékmentő darab.
Ha a rizst valamiért nem preferálod, bulgurral is tökéletesen működik.
Szívesebben készítem friss ananászból, de a konzerv ananász sem ördögtől való. Ha a friss mellett döntesz, és marad belőle valamennyi, próbáld ki ezt az ananász lekvár receptet is.
Elkészítés:
- A rizst főzd meg kétszeres mennyiségű vízben. A csirkét süsd meg ízlés szerint, vagy használd a maradékot. Én általában sózom, borsozom, és egy kis pirospaprikával szórom meg. Hagyd langyosra hűlni mindkettőt.
- A húst darabold fel falatnyi méretűre, és keverd el a rizzsel. Az ananászt vágd kis kockákra, az újhagymát karikára. Forgasd ezeket is a rizshez, végül mehet hozzá az apróra vágott petrezselyem is. Sózd ízlés szerint.
- Az avokádót tedd aprítóba a többi hozzávalóval együtt, és addig nyomd a gombot, amíg krémes nem lesz.
- A tartármártáshoz: keverd el a majonézt és a tejfölt, sózd, borsozd, illetve ízesítsd mustárral, citrommal, kevés porcukorral, ízlés szerint.
- Öntsd a salátára a választott dresszinget, és forgasd át alaposan. Ha tartáros változatot választod, tedd egy éjszakára a hűtőbe hogy az ízek jól összeérjenek. Ha az avokádós jön be jobban, azt azonnal érdemes fogyasztani, hogy az avokádó ne barnuljon meg.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100-120 g basmati rizs szárazon mérve
- kb. 200 g sült csirkemell
- 2-3 szál újhagyma
- 4-5 ananász karika
- 1 csokor petrezselyem
- Az avokádós
- 1 db érett avokádó
- 2-3 ek görög joghurt
- fél db citrom leve, vagy 1,5-2 kanál citromlé (de lehet több is, ízlés kérdése, hogy mennyire szereted citromosan)
- só, bors
- Vagy a sima tartármártáshoz:
- 5 ek majonéz
- 200 ml tejföl
- 1 tk mustár
- Ízlés szerint: só, bors, citromlé, porcukor