Aszalt sárgabarackos szelet
Ha szereted az aszalt gyümölcsöket, pláne a sárgabarackot, akkor jó szívvel ajánlom ezt az aszalt sárgabarackos szeletet. Gyorsan elkészül és bárhova könnyen magaddal viheted, ha egy kis extra édességre vágysz, vagy csak nassolnál valamit, ami nem csoki, de azért nem is egy müzliszelet.
Mivel az aszalt sárgabarack nem cukorral tartósított, ebben a szeletben a minimális méz vagy juharszirup adja az édességet. Vagyis nem túl édes, picit ragacsos, elég sűrű, és nagyon gyümölcsös, és közben nagyon alattomos is, mert nehéz abbahagyni. Tipikusan a „na jó, még egy utolsó falatot” darab. :)
A praktikusság szellemében szeleteket készítettem belőle, amit ostyalap közé pakoltam. A lapok cukrászkellék üzletben könnyen beszerezhetőek, és ha már úgyis van otthon, mindenképpen készíts egy adag fehér nugátot is.
Ha inkább elengednéd az ostya papír beszerzést, a masszából készíts egy 4-5 cm átmérőjű hengert, forgasd kókuszreszelékbe, és szeleteld fel.
A sárgabarackból 400 grammot ledaráltam, és kb. 50 grammot csak durvára aprítottam, hogy nagyobb darabok is legyenek benne. Ha nem szeretnéd, akkor ezt egyszerűen csak hagyd e, daráld le mind a 450 grammot.
Nemsokára újra kezdődik az iskola, és csemete nagyon szereti ezeket az aszalt gyümölcs szeleteket, szívesen is csomagolok neki az uzsis dobozba. Bár készen is kapható, de ebből is a házi az igazi, és tényleg nagyon könnyen elkészítheted.
Elkészítés:
- A mandulát száraz serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg. Hagyd, teljesen kihűlni.
- A barackot kicsit darabold fel, és tedd az aprítóba. 1-2 perc alatt készíts belőle masszát. Add hozzá a mandulát, a kókuszt és a mézet. Daráld tovább, amíg az összes hozzávaló el nem keveredik. Ha szeretnél nagyobb barack-darabokat, akkor most gyúrd bele a tésztába, majd tedd az ostyalapra, és egyenletesen oszd el rajta. Valószínűleg nem lesz szükség a teljes A4-es méretre, aszerint igazítsd, amilyen vastagra szeretnéd.
- A tetejére nyomd a másik lapot. Érdemes egy sodrófával átmenni rajta néhányszor mindkét oldalon, hogy alaposan rátapadjon. Végül szeleteld fel, és 1-2 órára tedd hűtőbe.
- Vagy - ostyalap helyett sodorj a masszából kb. 5 centi átmérőjű hengert, forgasd kókuszreszelékbe. Szeletelés előtt 2-3 órára tedd hűtőbe.
- Tárold légmentesen záródó dobozban, és 4 héten belül fogyaszd el.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 12 szelethez:
- 450 g aszalt sárgabarack
- 80 g mandula
- 50 g kókuszreszelék
- 2 tk méz vagy juharszirup
- csipet őrölt fahéj
- 2 db A4-es méretű ostyalap vagy kb. 50 g kókuszreszelék