FB pixel
Kategóriák

Aszalt paradicsomos olívabogyós ciabatta

Elkészítési idő: 30 perc  
Sütési idő: 20 perc (kelesztési idő: 15 óra)
Nehézségi szint: Közepes  

A lányom nagy kedvence ez a dagasztás nélküli kenyér, amit most asztalt paradicsommal és olívabogyóval ízesítettünk. Ciabatta stílusú kenyér, szivacsos, nagy bubis bélzettel, és szintén puha kéreggel.

Az ilyen, olasz típusú kenyereknek egy titka van - vagyis kettő, de az egyik hozza a másikat: a leheletnyi élesztő, és hosszú kelesztési idő. Vagyis nem, ez nem az a fajta kenyér, amit az ember hipp-hopp összedob, és másfél óra múlva már az asztalon illatozik a friss vekni. Ha ilyet szeretnél, próbáld ki a félbarna szendvics kenyér receptünket!

Viszont cserébe nem kell a dagasztással vacakolni, elég összekeverni a hozzávalókat, és szobahőmérsékleten 12 órára magára hagyni. Utána néhányszor áthajtogatni, formázni, és újra keleszteni…mondom, hogy sokáig készül, de egyébként az érdemi munka minimális vele, és a frissen illatozó kenyérnek nincs párja. Ráadásul ez bizony az a fajta, ami kb. minden nélkül elfogy, hiszen önmagában is nagyon finom. Ha marad belőle, akkor még 3 nap után is puha, nem szárad ki.

A tészta magasan hidratált, vagyis sok vízzel készül, és ragacsos. Miután összekevered az alapanyagokat, nokedli tészta állagú lesz, ami a 12 órányi kelesztés után még lágyabb lesz majd. Eleinte teljesen lehetetlen küldetésnek tűnik, de a tészta minden egyes hajtogatás után könnyebben kezelhető és kevésbé ragacsos majd. Tudom, hogy hatalmas a kísértés, de ne adj hozzá lisztet, csak a végén, a formázásnál, és ott is csak a deszkát lisztezd majd – jó alaposan. A hajtogatásnál vizezd be a kezed, így nem ragad majd hozzá a tészta.

Ha még nagyobb bubikat szeretnél, akkor formázás után még egy éjszakát húzz rá a hűtőben, de ott már annyira lyukacsos lesz a kenyér, hogy átfolyik rajta a „minden” is.

ciabatta recept

Elkészítés

  1. A vizet mérd tálba, szórd hozzá az élesztőt, majd néhány perc után add hozzá a lisztet és a sót is. Keverd össze úgy, hogy ne maradjanak benne lisztdarabok. Takard le légmentesen, nehogy kiszáradjon a teteje, és hagyd szobahőmérsékleten kb. 12 órát.
  2. Majd enyhén vizes kézzel hajtogasd át: a tál egyik oldalán nyúlj a tészta alá, emeld meg, és hajtsd át a másik oldalra. Forgasd el a tálat 90 fokkal, és ismételd meg a mozdulatot. Majd ismét fordíts rajta, hajtogass, fordíts és utoljára megint, amíg körbe nem értél. Takard le ismét a tésztát, és hagyd pihenni 30 percet.
  3. Majd jöhet a következő hajtogatás, és újabb 30 perc pihi. Ezt ismételd összesen 3 alkalommal, majd a következőnél forgasd bele az apróra vágott paradicsomot és az olajbogyót is. Adj neki újabb 30 percet. Ekkorra már sokkal könnyebben kezelhető a tészta, nem ragad már annyira, duplájára nő, és látszanak a nagy légbuborékok is.
  4. Borítsd vastagon lisztezett felületre, oszd ketté. A hosszabb oldala mentén hengergesd fel a tésztát, majd tekerd meg. Tedd sütőpapírral bélelt bagett formába, vagy tepsire úgy, hogy a sütőpapírt megtámasztod két oldalról (erre pl. egy borosüveg is teljesen megfelel) és ügyelj rá, hogy a két vekni között is legyen papír.
  5. Takard le ismét, és hagyd további 2 órát (ezen a ponton véletlenül se számolj utána, hogy mióta is tart az egész procedúra, hidd el, teljesen felesleges… jobb így ;)
  6. Végül melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel, és 20 perc alatt süsd készre. Ilyenkor mindig oda szoktam írni, hogy hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod, de ez nekünk sosem sikerül, mert muszáj az első falatot még melegen (forrón) letesztelni.
  7. Szóval, ahogy írtam, nem, ez nem egy gyorsan összedobós kenyér, viszont a munka tényleg nem sok vele. És az első falat biztos, hogy kárpótol majd a befektetett időért.

ciabatta elkészítése

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók két ciabattához:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
760Ft