Aszalt paradicsomos kapribogyós újkrumplisaláta
Tavasszal nincs is jobb fogás, mint egy fűszeres újkrumpli saláta. Minden évben ez az első fogás amit elkészítek belőle. A burgonya, összefogatva a friss fűszernövényekkel, kapribogyóval, aszalt paradicsommal, és a mustáros dresszinggel egészen új élmény. A krumpli tökéletesen magába szívja az összes ízt, és remek köret grillezett húsok, vagy hal mellé, de akár önálló fogásként is megállja a helyét.
Az elkészítése gyors, egyszerű, és jól variálható. A kapribogyóból én a kisebb szeműt használtam, de jó bele a nagyobb szemű is – az utóbbit érdemes félbe vágni. A rozmaringot és a bazsalikomot cserélheted kaporra, vagy metélőhagymára, és akár lila hagymával is ízesítheted.
Egy-két praktikus tipp:
- A burgonya héját nem szoktam kapargatni, csak egy szivaccsal jól átdörzsölöm. Ami lejön lejön, ami nem, az rajta marad… persze ez egyéni ízlés, de a végeredményen nem nagyon lehet majd érezni a különbséget. A krumplit vágd kb. egyforma darabokra, hogy egyenletesen süljenek át. Félidőben forgasd át egy lapáttal, mert sütőpapír és olaj ide vagy oda, könnyen leragad. Forgatás után érdemes úgy rendezni, hogy a héjas oldala kerüljön alulra, hogy körben szépen megpiruljon.
- Az öntettel – és ez minden olajos dresszing esetében fontos apróság – még forrón forgasd össze a burgonyát.
- A dresszing elkészítéséhez használhatod az aszaltparadicsom fűszeres olaját, kár lenne veszni hagyni az ízeket.
- Én most – a tavaszias hangulat erősítésére – 2-3 csipet retekcsírával szórtam meg. Ez nyugodtan elhagyható, vagy akár másra cserélhető. Nálam pont olyan fázisban volt a csíra, hogy már tudtam „szüretelni” róla.
Ha nem fogy el, hűtőben 2-3 napig gond nélkül elvan, és akár hidegen is fogyasztható. Ha kicsit mégis felfrissítenéd, szórd meg egy kevés friss fűszenövénnyel.
Elkészítés:
- A burgonyát darabold egyforma darabokra, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg olívaolajjal, és sózd meg. Forgasd össze, és terítsd szét úgy, hogy nagyrészt egy szintben legyenek.
- 190 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Közben 1-2 alkalommal forgasd át, hogy egyenletesen piruljon.
- Közben kockázd fel az aszalt paradicsomot (kb. 1 centis kockákra) és készítsd el az öntetet: keverd el az olajat, a citromot és a mustárt, a fűszereket vágd apróra és azt is add hozzá.
- Ha a krumpli elkészült, borítsd egy nagyobb tálba, öntsd nyakon a dresszinggel, a felkockázott aszalt paradicsommal, és a kapribogyóval. Alaposan forgasd össze az egészet, tedd tálra, szórd meg a friss bazsalikommal és a csírával, és már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 1 kg újburgonya
- 3-4 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 3-4 ek kapribogyó (kb. 30 g)
- 5-6 szelet aszalt paradicsom
- bazsalikom, friss csíra a tetejére
- A dresszinghez:
- 4-5 ek olívaolaj, vagy az aszalt paradicsom olaja
- 2 tk mustár
- 2 ek citromlé
- 2 ág rozmaring
- 6-8 nagyobb bazsalikomlevél