FB pixel
Kategóriák

Aszalt paradicsomos kapribogyós újkrumplisaláta

Elkészítési idő: 45 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  

Tavasszal nincs is jobb fogás, mint egy fűszeres újkrumpli saláta. Minden évben ez az első fogás amit elkészítek belőle. A burgonya, összefogatva a friss fűszernövényekkel, kapribogyóval, aszalt paradicsommal, és a mustáros dresszinggel egészen új élmény. A krumpli tökéletesen magába szívja az összes ízt, és remek köret grillezett húsok, vagy hal mellé, de akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Az elkészítése gyors, egyszerű, és jól variálható. A kapribogyóból én a kisebb szeműt használtam, de jó bele a nagyobb szemű is – az utóbbit érdemes félbe vágni. A rozmaringot és a bazsalikomot cserélheted kaporra, vagy metélőhagymára, és akár lila hagymával is ízesítheted.

Egy-két praktikus tipp:

  • A burgonya héját nem szoktam kapargatni, csak egy szivaccsal jól átdörzsölöm. Ami lejön lejön, ami nem, az rajta marad… persze ez egyéni ízlés, de a végeredményen nem nagyon lehet majd érezni a különbséget. A krumplit vágd kb. egyforma darabokra, hogy egyenletesen süljenek át. Félidőben forgasd át egy lapáttal, mert sütőpapír és olaj ide vagy oda, könnyen leragad. Forgatás után érdemes úgy rendezni, hogy a héjas oldala kerüljön alulra, hogy körben szépen megpiruljon.
  • Az öntettel – és ez minden olajos dresszing esetében fontos apróság – még forrón forgasd össze a burgonyát.
  • A dresszing elkészítéséhez használhatod az aszaltparadicsom fűszeres olaját, kár lenne veszni hagyni az ízeket.
  • Én most – a tavaszias hangulat erősítésére – 2-3 csipet retekcsírával szórtam meg. Ez nyugodtan elhagyható, vagy akár másra cserélhető. Nálam pont olyan fázisban volt a csíra, hogy már tudtam „szüretelni” róla.

Ha nem fogy el, hűtőben 2-3 napig gond nélkül elvan, és akár hidegen is fogyasztható. Ha kicsit mégis felfrissítenéd, szórd meg egy kevés friss fűszenövénnyel.

Aszalt paradicsomos kapribogyós újkrumplisaláta

Elkészítés:

  • A burgonyát darabold egyforma darabokra, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg olívaolajjal, és sózd meg. Forgasd össze, és terítsd szét úgy, hogy nagyrészt egy szintben legyenek.
  • 190 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Közben 1-2 alkalommal forgasd át, hogy egyenletesen piruljon.
  • Közben kockázd fel az aszalt paradicsomot (kb. 1 centis kockákra) és készítsd el az öntetet: keverd el az olajat, a citromot és a mustárt, a fűszereket vágd apróra és azt is add hozzá.
  • Ha a krumpli elkészült, borítsd egy nagyobb tálba, öntsd nyakon a dresszinggel, a felkockázott aszalt paradicsommal, és a kapribogyóval. Alaposan forgasd össze az egészet, tedd tálra, szórd meg a friss bazsalikommal és a csírával, és már tálalhatod is.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 1 kg újburgonya
  • 3-4 ek olívaolaj
  • ízlés szerint
  • 3-4 ek kapribogyó (kb. 30 g)
  • 5-6 szelet aszalt paradicsom
  • bazsalikom, friss csíra a tetejére
  • A dresszinghez:
  • 4-5 ek olívaolaj, vagy az aszalt paradicsom olaja
  • 2 tk mustár
  • 2 ek citromlé
  • 2 ág rozmaring
  • 6-8 nagyobb bazsalikomlevél

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / db
680Ft
680 Ft/db
Egységár: 6800 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
2280Ft
2280 Ft/db
Egységár: 8140 Ft/kg
db
- +