Aszalt gyümölcsös torta
Bár az aszalt gyümölcsös torta említésére az embernek általában a téli időszak, a gyümölcskenyér és a püspökkenyér ugrik be, de kár lenne a készítését csak egy-két hónapra korlátozni. Hiszen nemcsak, hogy finom és gazdag, de - ebben a verzióban készítve - nagyon praktikus is! Csomagold a gyerkőc uzsonnás dobozába, vidd magaddal a melóba vagy épp kirándulni. Kis helyen elfér, nem olvad el, jól bírja az utazást, és bármikor plusz energiát ad! 😉
Variáld az aszalt gyümölcsöket változatosan a kedved szerint! Ha téli hangulatúra csinálnád, tegyél bele: datolyát, fügét, szilvát, barackot, körtét, mazsolát és egy kis kandírozott narancsot. Ha nyáriasabb ízvilágúra készítenéd, válassz mangót, papayát, sárgadinnyét, cseresznyét, áfonyát, meggyet. Én most vegyesen tettem bele mindent. Persze a pirított magvakat se felejts ki belőle: mandula, kesu, makadám, pisztácia, mogyoró, pekán…nem hibázhatsz. 🙂 Ehhez a tortához most ananászlében áztattam az aszalt gyümölcsöket, de használj bátran almalevet, vagy akár frissen facsart narancslét is.
A magokat pirítsd meg, hogy igazán ropogósak legyenek. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy amikor elkezded melegíteni a sütőt, rögtön a magokat is bedobod egy tepsiben, amíg felmelegszik a sütő (kb.10 perc) ennyi elég is a magvaknak. De azért alkalmanként less rá, nehogy megégjenek. Ha késznek ítéled, és van köztük olyan amin rajta van a vékony héja, egy textilben vagy papírtörlőben dörzsöld meg picit, hogy a héj lejöjjön, és már darabolhatod is.
A tetejét karamellizált magokkal és aszalt gyümölcsökkel díszítettem, ami - ha magaddal szeretnéd vinni, annyira nem célszerű, viszont őrülten finom…
Elkészítés:
- A nagyobb aszaltgyümölcsöket aprítsd kb. 1 centis darabokra, és az apróbbakkal együtt tedd lábosba. Add hozzá az ananászlevet, és melegítsd fel, hogy a gyümölcsök enyhén megszívják magukat. Tedd félre, amíg kihűl.
- A magokat (az összeset, tehát 200 g-ot) pirítsd meg a sütőben, vagy száraz serpenyőben
- Mérd össze a lisztet, sütőport és a sót és tedd félre.
- A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot robotgéppel keverd habosra, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Villával keverd hozzá a lisztes keveréket. Ne keverd túl, elég, ha csak eltűnnek a lisztcsíkok. Végül forgasd bele a gyümölcsöt – az ananásszal együtt – és a pirított magokat is.
- Simítsd sütőpapírral bélelt tortaformába, és told 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe. Süsd 50-55 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is átsült-e. A teteje könnyen odakap, ezért 20 perc után érdemes letakarni egy alufóliával. Hagyd 20 percet a formában, majd rácson hagyd teljesen kihűlni.
- A karamellizált magvakhoz: a nagyobb aszaltgyümölcsöket kicsit aprítsd fel, de ezeket már ne 1 centisekre, ne legyen nagyon apró. A magokkal együtt tedd lábosba, add hozzá a mézet, és közepes lángon forrald fel. Hagyd bugyogni 3 percet, amíg a méz el nem kezd karamellizálódni. Azon melegében óvatosan kanalazd a torta tetejére körben. Vigyázz, nagyon forró, kézzel semmiképpen ne gyúlj hozzá! Hagyd, hogy néhány perc alatt megdermedjen, és már tálalhatod is.
Készítheted csokis verzióban is, én most simán csak bevontam tejszínes csokival, mert nálunk minden menő ami csokis. 😉 Ebben az esetben nem tudod karamellizálva tenni a tejére a magvakat-aszalványokat, mert elolvadna alatta a csoki. Mire kihül, addigra meg már úgy összeáll, hogy nem tudod formázni... Így ha ezt a veriót szeretnéd, marad az hogy csak simán összedarabolod a magvakat és aszalt gyümölcsöket, és csinosan ráhelyezgeted a tetejére. 🙂
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 180 ml ananászlé
- 250 g aszalt gyümölcs vegyesen, tetszés szerint: mangó, papaja, sárgadinnye, sárgabarack, meggy, cseresznye, vörös áfonya, szilva, körte, arany mazsola, datolya, füge, kand.narancs
- 100 g vegyes mag, tetszés szerint: mandula, kesu, makadám, pisztácia, mogyoró, pekán
- 150 g vaj
- 150 g barnacukor
- 3 db tojás
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- A tetejére:
- 100 g vegyes mag, tetszés szerint: mandula, kesu, makadám, pisztácia, mogyoró, pekán
- 50 g aszalt gyümölcs vegyesen, tetszés szerint: mangó, papaja, sárgadinnye, sárgabarack, meggy, cseresznye, vörös áfonya, szilva, körte, arany mazsola, datolya, füge, kand.narancs
- 30 g méz