Aszalt gyümölcsös magvas kréker
Szeretjük a kekszeket, legyenek édesek vagy sósak. Pláne, ha magokkal és aszalt gyümölcsökkel vannak tele. Ezek a fűszeres, gyümölcsös krékerek nem tartoznak egyik - sem a sós, sem az édes - táborba. Sokkal inkább félúton vannak a kettő között. Bár egy kevés cukor van benne, de az édes hangulatról mégis inkább az arany mazsola és az aszalt sárgabarack gondoskodik. Emellett finoman fűszeres a rozmaring, a kakukkfű, a szerecsendió és a bors miatt. Az egész keksz őrülten roppanós, amiben a magok csak még érdekesebbé teszik a textúrát. … és pont ezektől ilyen félelmetesen abbahagyhatatlanok.
Remekül variálható, a barack és a mazsola helyett használhatsz áfonyát, meggyet, vagy akár vegyesen mindet, a magvakat pedig szintén saját ízlésesedre szabhatod. Én most törökmogyorót, pekandiót, és pisztáciát választottam hozzá.
Az elkészítése igazán egyszerű, kb. mint egy muffin tészta: csak keverj össze mindent, és mehet is a sütőbe. Picit a cantuccinire hasonlít, vagyis először az alapot készítjük el, majd újra sütjük. Viszont itt - ahhoz, hogy igazán vékony szeleteket tudj készíteni - szükség van arra, hogy a kisült tésztát alaposan lehűtsd. Annyira, hogy kb. 2 órát tölt a fagyasztóban. Amikor pedig vékony szeleteket írok, akkor tényleg azokra gondolok, vagyis a tésztát 2-3 mm vékonyra kell vágni ahhoz, hogy végül isteni, ropogós, vékony lapocskákat kapj. De ezzel a mélyhűtős módszerrel, és egy bitang éles késsel simán menni fog.
A kétféle liszt helyett használhatsz csak sima fehér lisztet, de szerint nagyon jól megy hozzá a teljes kiőrlésű liszt enyhén diós íze.
A két tepsi nyugodtan mehet egymás fölé, a sütő közepén, csak félidőben cseréld meg a kettőt. Ha egyenként sütöd, akkor a sütési idő is csökken, kb. 30 perc kell neki, amíg a tökéletes állagra szárad.
Ha nem csak elropogtatnád, akkor akár krémsajttal, vagy brie-vel remekül kiegészítik egymást.
Elkészítés:
- A tejet, a cukrot és a joghurtot egy kézi habverővel keverd habosra, amíg a cukor el nem olvad.
- A kétféle lisztet szitáld össze, mérd bele a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a magokat és az aszalt gyümölcsöket. Morzsold össze, hogy a lisztes keverék bevonja a magvakat és a gyümölcsöt.
- Végül mehet bele a lenmag és a zabpehely is. Öntsd hozzá a tejes keveréket, és vegyítsd el. Nem kell nagyon eldolgozni, csak annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen.
- Egy kb. 12x26-os kenyérsütő formát bélelj ki szilikonos sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát. A tetejét simítsd el, és 180 fokon, légkeveréssel 25 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd.
- Ha megsült, a rácson hagyd teljesen kihűlni, majd csomagold fóliába, és 2-2,5 órára tedd mélyhűtőbe.
- Fogj egy nagyon éles kést, és óvatosan szeleteld fel vékonyra. A szeleteket fektesd tepsire, és 120 fokon, kb. 50 perc alatt süsd ropogósra.
- Légmentes dobozban kb. 2 hétig eláll, de biztos, hogy nem tart ki addig! :)
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb. 70 darab kekszhez:
- 250 ml tej
- 50 g barnacukor
- 50 g görög joghurt
- 75 g liszt
- 75 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g aranymazsola
- 50 g aszalt sárgabarack
- 150 g olajos mag vegyesen (mogyoró, pisztácia, pekandió, stb.)
- 50 g lenmag és arany lenmag (lehet vegyesen, de lehet csak az egyik is)
- 50 g zabpehely
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk fahéj
- fél szerecsendió
- 1 tk szárított rozmaring
- 0.5 tk kakukkfű
- 0.25 tk bors
- csipet só