Aszalt gyümölcsös-magvas korong
Ha édességre vágysz, de nem csoki vonalon indulnál el, akkor próbáld ki ezt az aszalt gyümölcsös-magvas finomságot. Sajnos az nem igazán mondható el róla, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha betolnál néhány kocka csokit, viszont - a gyümölcsöknek és a magvak köszönhetően - némileg mégiscsak egészségesebb, és megkockáztatom, hogy az élmény is sokkal komplexebb! 😉
Azt is mondhatnám, hogy a klasszikus csokiszalámi egészségesebb változata, tele csupa isteni - hozzáadott cukor nélküli - aszalt gyümölccsel, és ropogós magvakkal.
A megadott mennyiségekből elég nagy adag lesz, tárold a hűtőben légmentesen záródó dobozban, 2 hónapig semmi baja nem lesz. Szerintem érdemes egy részét előre fel is szeletelni, hogy könnyebb legyen rájárni…
Elég stabil, nem olvad szét, így nyugodtan vidd magaddal bárhova, ha éppen egy kis többlet energiára van szükséged, vagy ne adj’ Isten útközben szottyanna kedved néhány édes falatra.
Az elkészítése egyszerű, de késes aprítóra mindenképp szükség van hozzá, hogy a gyümölcsöket le tudd zúzni.
A magokat egy deszkán a legkönnyebb beledolgozni a pépes gyümölcsökbe: gyúrd bele, amennyire egyenletesen csak tudod.
A kisebb magvakat egyben hagytam – szeretjük, hogy nagyobb darabokra bukkanhatunk benne, csak a pekánt aprítottam durvára, de ha neked úgy praktikusabb vagy szimpatikusabb, apróra is vághatod.
Bátran kísérletezz a különböző aszalt gyümölcsökkel: cseréld le a datolya egy részét aszalt fügére, vagy más, számodra kedves aszalványra.
Magvakkal is kísérletezhetsz, érdemes a puhábbakat előnyben részesíteni, hogy könnyebb legyen darabolni, de megkockáztatom, hogy mandulával sem tudod elrontani.
Elkészítése:
- Ha vannak olyan magvak, amik nincsenek pörkölve, először száraz serpenyőben alacsony hőfokon pirítsd meg, és tedd félre, amíg teljesen kihűl.
- A datolyát magozd ki és vágd négybe, a körtét is darabold kicsit. Tedd aprítóba és járasd a gépet kb fél percet. Majd mehet hozzá a sárgabarack, és végül a mazsola is.
- A gyümölcsöt tedd deszkára és most jön a vicces rész: gyúrd bele a magokat úgy, hogy mindenhova jusson. 🙂
- Formázz belőle kb 5cm átmérőjű hengert, csomagold sütőpapírba, és kb 2 órára tedd hűtőbe.
- Végül forgasd kókuszreszelékbe vagy pirított szezámmagba, és vágj belőle kb 1 cm vékony szeleteket, úgy 18 - 20 db fog kijönni belőle.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g datolya
- 200 g natúr körte
- 100 g natúr sárgabarack
- 50 g arany mazsola
- 150 g pörkölt olajos mag vegyesen: pekándió, , törökmogyoró, , kesudió, , pisztácia
- A forgatáshoz
- 3-4 ek. kókuszreszelék vagy , pörkölt szezámmag