Aszalt gyümölcsös karácsonyi torta
Illatos és puha, szaftos, és fűszeres, tele aszaltgyümölccsel, magokkal, marcipánnal... egy szelet karácsony! 🍰 🎄
Ez a nagyon gazdag, fűszeres kevert tészta egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és igazán praktikus darab, mert nem kell a hűtőben tárolni. Napokkal korábban elkészítheted, ami jól jön az ünnepek alatti rohanásban. Ha pedig valami elképzelhetetlen okból maradna belőle, remekül fagyasztható is. Csak szorosan csomagold alufóliába, és mehet a fagyasztóba. Január végén majd nagyon hálás leszel magadnak, mikor a délutáni kávé mellett egy szelet mézeskalácsos sütit találsz.
Használd a kedvenc aszalt gyümölcseidet vegyesen, vagy akár csak egy-két fajtát. Marcipán helyett keverhetsz bele csokit, dió helyett mandulát.
Elkészítés:
- A nagyobb aszaltgyümölcsöket, a marcipánt és az egész diót aprítsd durvára, és az apró gyümölcsökkel együtt tedd félre.
- A vajat és a cukrot robotgéppel keverd habosra, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Szitáld bele a darált dióval, sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, a narancs héját és a levét is. Keverd csomómentesre, végül forgasd bele a gyümölcsös-diós keveréket is.
- Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokos, légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd. Rácson hagyd kihűlni.
- A tetejét díszítsd (ét)csokiból készített fenyőkkel, friss vagy kandírozott narancsszeletekkel, és azokkal az aszaltgyümölcsökkel és olajos magvakkal, amik bele is kerültek.
- A fenyőfát én így készítettem: a saslikpálcát sütőpapírra tettem (használhatsz hurkapálcát, esetleg ropit is 😉) Az étcsokit felolvasztottam, zsákba tettem ("uzsis" tasak is megteszi), vágtam rajta kb. 1 miliméteres lyukat. Megformáztam a fenyőfát a pálcára: először a törzset készítettem el, majd az ágakat. Legalább 1 órára hűtőszekrenybe kell tenni.
- Hűvös helyen, légmentesen tárolva 8-10 napig eláll.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 300 g aszalt gyümölcs vegyesen (szilva, áfonya, sárgabarack, füge, mazsola, kandírozott narancshéj)
- 50 g marcipán
- 50 g darált dió
- 50 g dióbél darabolva
- 160 g liszt
- 120 g barnacukor
- 120 g vaj
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 3 db tojás „L” méret
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db narancs kifacsart leve
- 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 tk őrölt fahéj
- A díszítéshez:
- porcukor
- pár szem aszalt gyümölcs (amik a töltelékbe is kerültek)
- pár szem mag (amik a töltelékbe is kerültek)
- friss vagy kandírozott narancsszeletek
- 300 g belga étcsoki a fenyőfákhoz