Ananász lekvár
 Elkészítési idő: 120 perc   
  Nehézségi szint: Könnyű   
 Alig néhány hozzávalóra van csak szükség, hogy az év bármely szakában karibi hangulatot varázsolj a reggelizőasztalra ezzel az egyszerű ananász lekvárral.
Az elkészítéséhez – szokás szerint – nyírfacukrot használtam, ami remek gombaölő, vagyis jó szolgálatot tesz a lekvár tartósításánál. Így nem kell mérhetetlen mennyiségű cukrot adni hozzá, és leginkább a gyümölcs íze dominál majd. Mindenképpen érett, de hibátlan ananászt válassz hozzá.
Fogyaszd pirítóshoz, sütibe, vagy ha kicsit megbolondítanád, a főzés végén keverj hozzá egy kevés kókusz likőrt, és tálald fagyival a felnőtteknek – vagy csak egyszerűen kanalazd ki az üvegből.
![]()
Elkészítés:
- Az ananászt tisztítsd meg, távolítsd el az összes magot, és a középső, fás részt is. Vágd kis kockákra, tedd lábosba, add hozzá a nyírfacukrot, és a citromlét is. Alacsony lángon főzd kb. 1 órát, amíg a gyümölcs megpuhul. Ha krémesebben szereted, egy botmixerrel pürésítsd.
 - A pektint oldd fel 2-3 evőkanál vízben, add a lekvárhoz, és főzd bugyogva további 3 percet. (Ha teszel bele kókuszlikőrt, most add hozzá.)
 - Töltsd sterilizáld üvegekbe, és tedd száraz dunsztba. Ha csatos üveget használsz, érdemes a száját (a fedél alatt) egy befőzőfóliával is lefedni, mert a csatos üveg teteje sokkal magasabban van. Tárolása hasonló mint bármelyik másik lekváré, száraz hűvös helyen hosszan eláll, felbontás után hűtőben tároljuk.
 - A hagyományos változatot tálald reggelire, töltsd sütibe, az alkoholos verzióval várd meg a délutánt.
 
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 2-3 nem túl nagy üveghez:
- 500 g ananász
 - 60 g nyírfacukor
 - 1 tk pektin
 - 1 db citrom leve vagy 50 ml citromlé
 - 8 cl kókuszlikőr (opcionális)
 


