Amaránt Tabouleh
A tabouleh, a közel-keleti konyha egyik ikonikus étele. Hagyományosan bulgurral vagy kuszkusszal készül, sok friss és zamatos zöldséggel, és még több petrezselyemmel (és mentával).
Az amaránt, mint gluténmentes gabonafajta, gazdag fehérjében, rostokban és ásványi anyagokban. Semleges íze nem nyomja el a petrezselyem és a menta frissességét, így remek alternatívát jelent a hagyományos összetevők helyett.
A tabouleh eredetileg saláta, de választhatod egészséges köretként húsok vagy halak mellé, könnyű ebédként, de akár egy piknikre is magaddal viheted. Nemcsak finom, de színes, látványos és már megjelenésével is feldobja az asztalt. Ha szereted különlegessé tenni a mindennapi fogásokat, akkor az amarántból készült tabouleh tökéletes választás lesz
Az amaránt ízesítéséhez zaatar fűszerkeveréket használtam. Ha nincs kéznél, otthon is könnyen elkészítheted.
Elkészítés:
- A zaatar fűszerkeverék elkészítéséhez a felsorolt fűszereket keverd össze.
- Ha lehetőséged van rá, az amarántot áztasd be néhány órára, így könnyebben megpuhul. Majd tedd fel másfélszeres mennyiségű vízbe, és kb. 20 perc alatt főzd meg. Ha szükséges, pótold a vizet.
- A paradicsomot és a hagymát vágd kis kockákra, a petrezselymet és a mentát durvára. A fűszerkeveréket, a citromot, a sót és az olívaolajat keverd el.
- Ha az amaránt már puha, vagyis a kis szemek nem kemények, hanem szétpukkannak a szádban, tedd át tálba, (ha szükséges, a maradék vizet öntsd le róla) hagyd picit hűlni. Majd öntsd nyakon a fűszeres öntettel, alaposan keverd el, végül forgasd hozzá a zöldségeket, a mentát és a petrezselymet is.
- Kész is vagy 🙂 Én szeretem ha kicsit áll a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, de tálalhatod akár azonnal is.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
A zaatar fűszerkeverékhez:
- 3 tk pirított szezámmag
- 2 tk őrölt sumach
- 2 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított majoránna
- 1/2 tk só
- A taboulehhez:
- 200 g amaránt (szárazon mérve)
- 1 ek za’atar fűszerkeverék
- 2-3 db nagyobb szem paradicsom
- 1 db nagyobb fel lilahagyma
- 2 csokor petrezselyem
- nagy marék menta
- 1 db citrom leve vagy 3-4 ek citromlé
- ½ tk só (ízlés szerint)
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- A taboulehhez:
- 200 g amaránt (szárazon mérve)
- 1 ek za’atar fűszerkeverék
- 2-3 db nagyobb szem paradicsom
- 1 db nagyobb fel lilahagyma
- 2 csokor petrezselyem
- nagy marék menta
- 1 db citrom leve vagy 3-4 ek citromlé
- ½ tk só (ízlés szerint)
- 50 ml extra szűz olívaolaj