Áfonyás zabpelyhes szelet
Egyszerű zabpelyhes szelet, ami remekül variálható, gyorsan és egyszerűen elkészül. Praktikus, ha kirándulásra vinnéd magaddal, de munkába vinni vagy gyerkőc uzsonnás dobozában is jó helyen van. De kávé vagy tea mellé is isteni!
Puha és szaftos, az áfonyától meg pont elég édes.
Áfonya helyett használhatsz aranymazsolát, apróra vágott datolyát, sárgabarackot…vagy bármilyen aszalt gyümölcsöt, amit szeretsz.
Gazdagítsd dióval, pekánnal, kesudióval – szóval, ahogy már az elején mondtam, nagyon változatos kis darab. A barnacukrot cseréld le kókuszvirágcukorra, vagy akár mézre. Az utóbbi esetben egy kicsit több zabpehellyel dolgozz, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta.
Egy kisebb alapterületű tepsiben készítettem, így jó magasak lettek a szeletek. Ha laposabbra szeretnéd, válassz nagyobb, kb 25x25cm-es formát, illetve figyelj a sütési időre, picit csökkentsd azt, nehogy kiszáradjon a tészta.
Elkészítés:
- A zabpehelylisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat szitáld össze és tedd félre.
- A cukrot és a tojást robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a kókuszolajat (vagy a vajat) és dolgozd csomómentesre.
- A masszához tedd hozzá az össze szitált lisztes keveréket és egy villával keverd el. Végül forgasd bele a zabpelyhet és 150 g áfonyát.
- Simítsd a sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejét szórd meg a 30 g áfonyával.
- 180’C-os, légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt süsd készre (tűpróbával ellenőrizd). Tedd át rácsra, és felvágás előtt hagyd langyosra hűlni.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g zabpehelyliszt
- csipet só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 120 g kókuszolaj vagy vaj
- 100 g barnacukor
- 2 db tojás
- 120 g zabpehely
- 150 g + 30 g vörösáfonya