Áfonyás-pekándiós vajas keksz
Egyszerű vajas keksz, egy kis ropogós csavarral. Omlós, tészta, ropogós pekándióval, és édes áfonyával. A kekszben egészen kevés cukor van, édességét inkább az aszalt áfonya adja, illetve a tetején ropogósra sült fahéjas cukor.
Az elkészítése nagyon egyszerű, ha pedig van aprítód, néhány perc elég is hozzá. Mivel vajas tészta, érdemes vele minél gyorsabban dolgozni, hogy a kezed melegétől ne lágyuljon el nagyon a tészta.
Az egészen apróra vágott áfonyát és a diót 2 réteg tészta közé szórtam. Így sokkal egyenletesebb el tudod osztani benne. Persze, az első szaggatás után már csak simán összegyúrod a tésztát, de addigra már szépen eloszlott a tésztában.
A nyújtást érdemes 2 réteg sütőpapír között csinálni, mert így könnyebben kezelhető, és sokkal vékonyabbra tudod majd nyújtani, anélkül, hogy a deszkához ragadnak, vagy nagyon sok lisztet kellene használnod hozzá.
Miután kiszaggattad a kis levélkéket - vagy amilyen kiszúrót választasz - és tepsire pakoltad, ha tudod, kb. 10 percre tedd be a hűtőbe. Így a vaj visszahűl a tésztában, és sokkal omlósabb lesz a végeredmény.
Elkészítés:
- A pekándiót és az áfonyát vágd egészen apróra, vegyítsd el és tedd félre.
- Ha aprítóval készíted: A lisztet és a vajat aprítsd morzsásra, majd add hozzá a cukrot, tojást, sütőport és a sót, és 15 mp alatt készíts belőle tésztát. Ha kézzel: Morzsold el a lisztet és a vajat, majd a sóval és sütőporral, a tojással, cukorral gyúrj belőle tésztát.
- A tésztát egy sütőpapíron nyújtsd ki kb. 0,5 cm vékony – lehetőleg – téglalappá. A tészta felét szórd meg a diós, áfonyás keverékkel, és takard be a másik oldallal. Jöhet erre is egy réteg sütőpapír, és nyújtsd a tésztát ismét kb. fél cm vékonyra. Szaggasd ki a kekszeket és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg a fahéjjal elkevert barnacukorral.
- A maradék tésztát gyúrd össze, nyújtsd ki, szaggasd ki... és így tovább, amíg el nem fogy. Ha közben nagyon lágynak érzed a tésztát, tedd be kicsit a hűtőbe.
- 200 fokos, légkeveréses sütőben 8 perc alatt süsd meg, majd rácson hagyd kihűlni.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb. 50 darab 5 centis formához:
- 50 g pekándió
- 80 g aszalt áfonya
- 300 g finom liszt
- 150 g vaj
- ¼ tk sütőpor
- 1 db tojás
- A tetejére:
- 1 db tojás
- 4 ek barnacukor (kristálycukor is jó) + 1 tk fahéj