FB pixel
Kategóriák

Áfonyás-pekándiós vajas keksz

Elkészítési idő: 50 perc  
Sütési idő: 8 perc
Nehézségi szint: Könnyű  

Egyszerű vajas keksz, egy kis ropogós csavarral. Omlós, tészta, ropogós pekándióval, és édes áfonyával. A kekszben egészen kevés cukor van, édességét inkább az aszalt áfonya adja, illetve a tetején ropogósra sült fahéjas cukor.

Az elkészítése nagyon egyszerű, ha pedig van aprítód, néhány perc elég is hozzá. Mivel vajas tészta, érdemes vele minél gyorsabban dolgozni, hogy a kezed melegétől ne lágyuljon el nagyon a tészta.

Az egészen apróra vágott áfonyát és a diót 2 réteg tészta közé szórtam. Így sokkal egyenletesebb el tudod osztani benne. Persze, az első szaggatás után már csak simán összegyúrod a tésztát, de addigra már szépen eloszlott a tésztában.

A nyújtást érdemes 2 réteg sütőpapír között csinálni, mert így könnyebben kezelhető, és sokkal vékonyabbra tudod majd nyújtani, anélkül, hogy a deszkához ragadnak, vagy nagyon sok lisztet kellene használnod hozzá.

Miután kiszaggattad a kis levélkéket - vagy amilyen kiszúrót választasz - és tepsire pakoltad, ha tudod, kb. 10 percre tedd be a hűtőbe. Így a vaj visszahűl a tésztában, és sokkal omlósabb lesz a végeredmény.

Áfonyás-pekándió keksz

Elkészítés:

  1. A pekándiót és az áfonyát vágd egészen apróra, vegyítsd el és tedd félre.
  2. Ha aprítóval készíted: A lisztet és a vajat aprítsd morzsásra, majd add hozzá a cukrot, tojást, sütőport és a sót, és 15 mp alatt készíts belőle tésztát. Ha kézzel: Morzsold el a lisztet és a vajat, majd a sóval és sütőporral, a tojással, cukorral gyúrj belőle tésztát.
  3. A tésztát egy sütőpapíron nyújtsd ki kb. 0,5 cm vékony – lehetőleg – téglalappá. A tészta felét szórd meg a diós, áfonyás keverékkel, és takard be a másik oldallal. Jöhet erre is egy réteg sütőpapír, és nyújtsd a tésztát ismét kb. fél cm vékonyra. Szaggasd ki a kekszeket és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg a fahéjjal elkevert barnacukorral.
  4. A maradék tésztát gyúrd össze, nyújtsd ki, szaggasd ki... és így tovább, amíg el nem fogy. Ha közben nagyon lágynak érzed a tésztát, tedd be kicsit a hűtőbe.
  5. 200 fokos, légkeveréses sütőben 8 perc alatt süsd meg, majd rácson hagyd kihűlni.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók kb. 50 darab 5 centis formához:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Bezár
Fehérliszt Első pesti malom 1 kg Részletek
Akciós
0 Ft / db
390Ft
390 Ft/db
590 Ft /db
 
db
- +
Bezár
0 Ft / db
990Ft
990 Ft/db
Egységár: 1980 Ft/kg
db
- +