FB pixel
Kategóriák

Áfonyás-diós gyümölcskenyér

Elkészítési idő: 25 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 26 x 12-es kenyérforma  

Kicsit fűszeres, kicsit ropogós, puha, szaftos, narancsos, diós és áfonyás, igazi karácsony ízű darab. Nem csak egyszerű és finom, de előre elkészíthető, és sokáig friss marad. A narancshéjtól és narancslétől kicsit citrusos, a fahéjtól pedig illatos. Egyszerű kevert tészta, nem kell hozzá robotgép, csak egy habverőre és egy spatulára lesz szükséged.

A diót enyhén pirítsd meg: így egyrészt ropogósabb lesz, másrészt nem szív el nedvességet a tésztából, szaftosabb marad. Amíg bemelegíted a sütőt, csak dobd be a diót, elég is neki az a durván 10 perc. Még melegen kicsit dörzsöld le róla a héját, és igazán még darabolni sem kell, csak a markodban roppantsd össze kicsit a pirult szemeket.

Ha elérhető közelségben van friss vagy fagyasztott áfonya, és szereted a kissé fanyar ételeket, érdemes azzal is kipróbálni, egy picit több cukrot adva hozzá.

Készítsd ajándékba, vagy tálald ünnepi reggelire, édes-fanyar narancslekvárral.

Áfonyás-diós gyümölcskenyér

 

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és a diót is dobd be a hideg sütőbe, kb. 10 percre (alkalmanként less rá, nehogy megégjen) .
  • Mérd össze a száraz hozzávalókat és tedd félre. A tojást verd fel, öntsd hozzá a tejet, reszeld bele a narancs héját és facsard bele a levét is.
  • Ha a dió megpirult, amennyire tudod morzsold le a héját, és kicsit törd is össze a szemeket. Az áfonyával együtt forgasd a lisztes keverékhez, és alaposan keverd el. Végül öntsd fel a nedves hozzávalókkal, és gyors mozdulatokkal keverd addig, amíg nem maradnak lisztes részek.
  • Simítsd sütőpapírral bélelt kenyérformába, a tetejét szórd meg dióval és áfonyával. 180 fokon, légkeveréssel süsd 40-42 percet, tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is átsült-e. 30 perc környékén takard le alufóliával, nehogy megégjen.
  • Pihentesd kb. 10 percet a formában, majd rácson hagyd kihűlni.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
Fehérliszt Első pesti malom 1 kg Részletek
Akciós
0 Ft / db
390Ft
390 Ft/db
590 Ft /db
 
db
- +
Bezár
0 Ft / db
990Ft
990 Ft/db
Egységár: 1980 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
690Ft
690 Ft/db
Egységár: 17250 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
840Ft
Bezár
Dióbél Részletek
Új
Idei termés
0 Ft / kg
5490Ft
5490 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár