Áfonyás-diós gyümölcskenyér
Kicsit fűszeres, kicsit ropogós, puha, szaftos, narancsos, diós és áfonyás, igazi karácsony ízű darab. Nem csak egyszerű és finom, de előre elkészíthető, és sokáig friss marad. A narancshéjtól és narancslétől kicsit citrusos, a fahéjtól pedig illatos. Egyszerű kevert tészta, nem kell hozzá robotgép, csak egy habverőre és egy spatulára lesz szükséged.
A diót enyhén pirítsd meg: így egyrészt ropogósabb lesz, másrészt nem szív el nedvességet a tésztából, szaftosabb marad. Amíg bemelegíted a sütőt, csak dobd be a diót, elég is neki az a durván 10 perc. Még melegen kicsit dörzsöld le róla a héját, és igazán még darabolni sem kell, csak a markodban roppantsd össze kicsit a pirult szemeket.
Ha elérhető közelségben van friss vagy fagyasztott áfonya, és szereted a kissé fanyar ételeket, érdemes azzal is kipróbálni, egy picit több cukrot adva hozzá.
Készítsd ajándékba, vagy tálald ünnepi reggelire, édes-fanyar narancslekvárral.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és a diót is dobd be a hideg sütőbe, kb. 10 percre (alkalmanként less rá, nehogy megégjen) .
- Mérd össze a száraz hozzávalókat és tedd félre. A tojást verd fel, öntsd hozzá a tejet, reszeld bele a narancs héját és facsard bele a levét is.
- Ha a dió megpirult, amennyire tudod morzsold le a héját, és kicsit törd is össze a szemeket. Az áfonyával együtt forgasd a lisztes keverékhez, és alaposan keverd el. Végül öntsd fel a nedves hozzávalókkal, és gyors mozdulatokkal keverd addig, amíg nem maradnak lisztes részek.
- Simítsd sütőpapírral bélelt kenyérformába, a tetejét szórd meg dióval és áfonyával. 180 fokon, légkeveréssel süsd 40-42 percet, tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is átsült-e. 30 perc környékén takard le alufóliával, nehogy megégjen.
- Pihentesd kb. 10 percet a formában, majd rácson hagyd kihűlni.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu