Prémium dióbél (feles)
- +4235
Termék leírása
Prémium dióbél (feles)
A prémium "feles" dióbél egy szó szerint válogatott dió kategória. Jellemzően az átlagnál világosabb-, és kb. 80-90%-ban feles diószemekből áll.
Akkor válaszd a prémium feles diót ha:
- szeretnéd hogy az átlag (mindenhol) beszerezhető dióhoz képest sokkal több nagyobb szemű (feles) diót kapj
- díszíteni fogsz vele, és fontos hogy épek legyenek a diószemek
- ha sajttálra, vagy bármilyen más kínálóba szeretnéd kitenni, és fontos hogy ne csak finom, hanem guszta, mutatós is legyen
- vagy ha a dió az egyik kedvenc nassolni valód, és szereted a nagyobb szemeket 🙂
Mit tartalmaz a dióbél?
A, B6, C, E ,K vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán, szelén.
Miért jó?
A dió az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, összetétele több mint ideális: olajtartalma magas, szénhidráttartalma viszonylag alacsony, fehérjetartalma jelentős, vitamin és ásványi anyag tartalma kifejezetten magas, és még 8féle -a szervezet számára nélkülözhetetlen- aminosavat is tartalmaz.
Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészséges vérnyomásunkért és koleszterinszintünkért, csökkenti a vastagbél és prosztatarák kockázatát. Omega3 tartalmának nagy szerepe van a vérrögképződés, a koszorúér betegség és a stroke megakadályozásában továbbá az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.
Fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk megfelelő E vitamin ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, ezáltal erősíti az immunrendszert, vértisztító és segíti az emésztést. Javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal, a cink segíti a gyermekkori növekedést és fejlődést, kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz.
A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó, parazitaölő, féregölő hatása is ismert, nagyon hatékony gyomor és bélhurut ellen.
Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít.
A természetgyógyászat az állapotos nőknek is ajánlja a folsav tartalma miatt, és a cink is segíti a növekedésért és a magzat fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, gyermekáldás tervezésnél férfiak számára jó hír, hogy sokat javít a hímivarsejtek életképességén, mozgékonyságán és minőségén.
Felhasználása
Természetesen a karácsonyi bejgli nélkülözhetetlen hozzávalójaként a legismertebb, de összességében is számtalan sütemény elengedhetetlen kelléke a dió. Használhatjuk nyersen, pirítva, főzve (elsősorban nyersen fogyasztva maradnak benne a hasznos tápanyagok), állagát tekintve durvára darabolva vagy finomra darálva. Szószok, likőrök készítéséhez kiváló, de tehetjük salátába, joghurtba, müzlibe keverve, vagy akár csak simán rágcsáljuk.
+ 1 ötlet a felhasználáshoz:
A dióbelet a háztartásban is használhatjuk: ha sötét színű fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele.
Érdekesség
Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították.