Pörkölt pekándió
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
A pekándió az amerikai indiánok kedvenc csemegéje volt. Őshazája a Mississippi térsége, de mára már Dél-Amerikában és környékén is bőségesen terem. Pirított változata igazán ínycsiklandó csemege, a pörköléstől kissé intenzívebben kijön a pekándió amúgy lágy, selymes és édeskés íze.
- +4235
Termék leírása
Mit tartalmaz?
A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, cinket, káliumot.
Miért jó?
Rendszerességgel történő fogyasztása erősíti és védi az idegrendszert, valamint késleltetheti az idegrendszeri megbetegedéseket.
Az összes dióféle közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza. Az antioxidánsok jótékonyan hatnak a koleszterinszintre és képesek megelőzni a sejtek károsodását, így nyújtva hatékony támogatást a rák, a szív- és érrendszeri betegségek ellen, továbbá csökkentik az erekben található gyulladást is. (A Massachusettsi Egyetem Sejtbiológiai Központjában zajló számos kísérlet bebizonyította, hogy a pekándió fogyasztásával segíthetünk hozzájárulni a Parkinson- és az Alzheimer-kór megelőzéséhez is.)
C-vitaminban sem szűkölködik, amelyről köztudott, hogy segít elégetni a zsírsejteket, illetve felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat. Folsavtartalma miatt pedig a kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Jó forrása a fehérjéknek, rostoknak és telítetlen zsíroknak, valamint különösen sok Omega-6 zsírsav található benne.
Felhasználási ötletek:
A csonthéjas magvak közül a pekándió hasonlít a legjobban a "mi diónk"-ra. Kicsit édeskésebb, selymesebb, miközben magasabb olajtartalmú, ezáltal aromái intenzívebbek. Finom íze önmagában fogyasztva érvényesül legjobban, de pörköléssel még ezt is fokozhatjuk. Használható sokféle desszertbe és kelt tésztába, tortába, linzerbe, de tehetjük péksüteménybe, kalácsba, kenyérfélébe és sós pékáruba is.