Pisztáciakrém Nuts & Berries 150 g
- +4235
Termék leírása
A pisztáciakrém vagy más néven pisztáciavaj egy rendkívül különleges, kanalazható finomság, ami nem más, mint a pörkölt pisztácia 100%-os krémes állagú verziója. Krémességét a saját olajtartalma adja, és csak a pisztácia tiszta esszenciáját tartalmazza. A pisztáciakrém amellett hogy ínycsiklandóan finom, rengeteg nélkülözhetetlen, értékes tápanyag is rejlik benne, ettől pedig igazán egészséges és tápláló is.
Fogyasztását nem csupán a gasztrokalandoroknak és az egészséges étkezés híveinek ajánljuk, hanem laktóz- vagy gluténérzékenyeknek is, de a cukormentes, a vegán és a paleo életmódot folytatók étrendjébe is jól beilleszthető a pisztáciakrém. Sőt, némi körültekintéssel a diétás életmóddal is jól összefér, ahogyan a sportolók körében is kifejezett kedvelt magas és komplex tápértéke miatt.
Miért egészséges a pisztácia?
A csonthéjasokról köztudott, hogy fogyasztásuk pozitívan befolyásolja a szervezet működését - nincs ez másképpen a pisztáciával sem. De mit is érdemes tudni róla? Ez a különleges olajos magvacska a pisztácia fa termése, ami 10-12 m magasra is megnőhet és matuzsálemi kort, akár 300 évet is megélhet. Bár maga a fa igen sokáig él, termést csak minden második évben hoz - ezért is olyan értékes a pisztácia. És még miért? Mert:
- Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul fehérjében és jóféle zsírokban is bővelkedik.
- Antioxidáns tartalma is igen magas - élénkzöld, helyenként lilás árnyalatát ennek köszönheti -, emellett pedig még antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító tulajdonsága is van.
- Omega-3 és omega-6 zsírsav is található benne - ezek az egészséges zsírok - amelyek nagyon jó hatással lehetnek a koleszterinszintre, a szívre és az érrendszerre.
- A pisztáciában számos ásványi anyag található: magnézium, foszfor, kalcium, vas, cink, mangán, szelén, fluor, réz, kálium. Ezek jelenléte a szervezetben igen fontos, hiszen a kálium például szabályozza a folyadékháztartást, a foszfor védelmet nyújt a fogaknak és a csontoknak, a réz pedig támogatja a vas felszívódását, ennek következtében pedig ez a két anyag hatékonyan veszi fel a küzdelmet a vérszegénységgel.
- A benne található luteinnek, valamint A- és E-vitaminnak hála a pisztácia kiváló immunerősítő, véd a fertőzésekkel szemben és támogatja a anyagcsere-folyamatokat, miközben megelőzi a test sejtjeinek károsodását.
- Energiapótlásra is kiválóan alkalmas mivel igen magas a tápértéke, de fogyasztásával a teltségérzetet is növelhetjük.
- Magas tápértéke miatt energiapótlásra is kiválóan alkalmas, fogyasztásával növelhetjük a teltségérzetet.
- Végül, de nem utolsósorban, a pisztácia az egyetlen olyan csonthéjas, amelynek a héját kézzel is könnyedén el tudjuk távolítani, ez pedig mind a népszerűségét, mind az élvezeti értékét fokozza.
Hogyan használd a pisztáciakrémet?
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt! - mondta Bud Spencer Terence Hillnek a fagyis kocsiban ülve az “És megint dühbe jövünk” című örök klasszikusban. Mi teljesen megértjük, hogy Terence Hill mindenképpen pisztáciafagyit szeretett volna enni, hiszen mi is imádjuk, mi azonban el is készítjük pisztáciakrémből, ha úgy járnánk, mint ő.
Ez a magkrém azonban nem csupán fagyikészítéshez jó választás: simán, az üvegből kikanalazva is mennyei gasztroélmény, de mézzel, lekvárral is szuper kombót alkot, ahogyan kekszre, kalácsra, gofrira kenve, palacsintába, süteménybe töltve is isteni.
Arra azonban érdemes ügyelni, hogy erős függőséget okozhat 😏, ez pedig akár odáig is vezethet, hogy addig kanalazgatjuk a pisztáciakrémet, amíg azon nem kapjuk magunkat, hogy egy egész üveggel befaltunk belőle.
Pisztáciakrémet egyébként otthon is készíthetünk, csak egy erős konyhai darálót, és kiváló minőségű pisztáciát kell beszerezni hozzá. Érdemes kicsit az ízekkel is játszani és kísérletezni, ugyanis igazi csodadolgok születhetnek némi plusz hozzávaló segítségével.
Ebbe a profiterol receptbe például mi is házilag készült Fehércsokis pisztáciakrémet tettünk.
Fontos! - Mivel ezek a magkrémek nem tartalmaznak állagjavítót (sem), így teljesen természetes, hogy a sűrűjük leülepedik az üveg aljára, ha sokáig nem használjuk őket. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint használat előtt felkeverni.
Hogyan készülnek a magkrémek?
Első lépésben olaj hozzáadása nélkül megpörkölik a magvakat, majd kisebb darabokra aprítják. Ezután következik a krémesítés, amikor a magvak kiengedik a bennük lévő olajtartalmat, ennek köszönhetően pedig a magkrém még tovább krémesíti önmagát.
Mitől jó minőségű egy magkrém?
A jó minőségű magkrém két fontos feltételnek kell, hogy megfeleljen: kiváló minőségű magból készüljön és legyen nagyon krémes. Illetve fontos, hogy mielőtt magkrémet választunk, mindig olvassuk el figyelmesen az összetevők listáját, hiszen sokszor - a magkrémeknél teljesen feleslegesen - pálmaolajat, tartósítószert, állagjavító vagy térfogatnövelő adalékanyagokat adnak hozzájuk. A Magosboltban nagyon figyelünk arra, hogy jó minőségű és felesleges adalékoktól mentes magkrémeket kínáljunk.
A minőségi magkrémek azonban nem feltétlenül csak natúrak, nyugodtan válasszunk ízesített típusokat is. Az ilyen magkrémeknél viszont ügyeljünk rá, hogy az ízesítés olyan természetes alapanyagokkal történjen, mint pl. a fűszerek vagy a liofilizált gyümölcsök. Ezek jól kiegészítik és még ínycsiklandóbbá, még ellenállhatatlanabbá teszik a magkrémeket. A Magosbolt kínálatában természetesen ilyen termékek is találhatóak.
A magkrémek fogyasztását ajánljuk laktóz- és gluténmentes, valamint vegán és paleo életmódot folytatók számára is, de egy kis odafigyeléssel különféle diétás étrendekbe szintén jól beilleszthetőek. A sportolók körében is kedveltek magas és komplex tápértékük miatt.