Pisztáciakrém Mendula 180 g
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
A pisztáciakrém vagy más néven pisztáciavaj egy fantasztikus, krémes állagú, kanalazható magkrém, ami tulajdonképpen nem más, mint a pörkölt pisztácia 100%-os, krémes állagú változata. Krémességét a saját olajtartalmának köszönheti, és csak a pisztácia tiszta esszenciáját tartalmazza. Tele van nélkülözhetetlen, értékes tápanyagokkal, mindenféle jó tulajdonsággal, ami igazán egészségessé és táplálóvá teszi. Mindemellett pedig nagyon finom és sokoldalúan felhasználható!
Mivel ez a magkrém csak és kizárólag pisztáciát tartalmaz, így fogyasztását bátran ajánljuk laktóz-, glutén- cukormentes, valamint vegán és paleo életmódot folytatók számára is, de egy kis odafigyeléssel diétás étrendekben szintén nagyon jól alkalmazható. A sportolók körében is kifejezett kedvelt magas és komplex tápértékének köszönhetően.
Miért egészséges a pisztácia?
- Ahogy általában a csonthéjas magok, úgy a pisztácia is rengeteg jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. Ez az olajos magvacska a pisztácia fa termése, ami tíz-tizenkét méter magasra is megnő, és matuzsálemi, akár 300 éves korig is elél - azonban csak két évente hoz termést. Ezért is olyan értékes a pisztácia.
- A pisztácia nem csupán finom, de ropogtatásával rengeteg vitaminhoz, ásványi anyaghoz, fehérjéhez és jóféle zsírokhoz juthatunk. Tele van antioxidánsokkal - élénk zöld és helyenként lilás árnyalatát ennek köszönheti -, ráadásul antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító hatású.
- Omega-3 és omega-6 zsírsav tartalma - ezek az egészséges zsírok - hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, óvja a szívet, fenntartja az egészséges vérképet, és segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
- A pisztáciában lévő fontosabb ásványi anyagok: magnézium, foszfor, kalcium, vas, cink, mangán, szelén, fluor, réz, kálium. Ezek közül például a kálium segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartását, a foszfor védi a fogakat és a csontokat, a vas felszívódását a réz támogatja, ezáltal pedig hatékony ellenszere a vérszegénységnek.
Immunerősítő tulajdonságát a benne található A- és E-vitaminoknak, valamint luteintartalmának köszönheti, mivel ezek az anyagok védenek a fertőzésektől, fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcsere-folyamataiban és megelőzik a test sejtjeinek károsodását.
- Magas tápértéke miatt energiapótlásra is kiválóan alkalmas, fogyasztásával növelhetjük a teltségérzetet.
- Egyébként a pisztácia az egyetlen csonthéjas mag, aminek a héját könnyedén el tudjuk kézzel is távolítani, ez pedig szerintünk az élvezeti értékét is fokozza.
Hogyan használd a pisztáciakrémet?
A pisztáciáról mindig eszünkbe jut a híres jelent, amikor Bud Spencer, az “És megint dühbe jövünk” film egyik jelenetében fagyizni szeretne 🙂 Mára az a bizonyos mondat már szállóigévé vált: “A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”
Elkötelezettségét a pisztáciafagyi iránt teljesen megértjük - hiszen nagyon sokunk kedvence - és egy jó hírrel is szolgálhatunk ennek kapcsán: a pisztáciakrémből mi magunk is készíthetünk pisztáciafagyit!
S bár fagyinak tagadhatatlanul mennyei, pont a pisztáciakrém az egyik legfinomabb magkrém, amit önmagában is érdemes fogyasztani. Önmagában vagy lekvárral, mézzel együtt… de vigyázzunk, mert bárhogyan is kóstoljuk, előfordulhat hogy erős függőséget okoz, és már csak azt vesszük észre, hogy az a bizonyos üveg teljesen kiürült. 😉
Ennek ellenére - vagy inkább éppen ezért, ne tagadjuk meg magunktól a pisztáciakrém örömét: kenjük kekszre, kalácsra, kenyérre, gofrira, palacsintába, süteményekbe, de süteménybe vagy tortakrémnek is isteni.
Sőt, ha van kedved házilag is készítheted a natúr pisztáciakrémet, csak egy jó erős konyhai darálóra, és kiváló minőségű pisztáciára lesz szükséged. Érdemes az ízekkel játszani és kísérletezni, hiszen csoda dolgokat lehet alkotni egy kis plusz hozzávalóval. Ebbe a profiterol receptbe is házilag készült Fehércsokis-pisztáciakrém került. A végeredmény mennyei: falatnyi boldogság mini fánkocskákba csomagolva!
Fontos! - ha sokáig nem használjuk a magkrémet, teljesen természetes, hogy a sűrűje leülepedik az üveg aljára, mivel a termék nem tartalmaz állagjavítókat. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint felkeverni.
Hogyan készülnek a magkrémek?
Első lépésben olaj hozzáadása nélkül megpörkölik a magvakat, majd kisebb darabokra aprítják. Ezután következik a krémesítés, amikor a magvak kiengedik a bennük lévő olajtartalmat, ennek köszönhetően pedig a magkrém még tovább krémesíti önmagát.
Mitől jó minőségű egy magkrém?
A jó minőségű magkrém két fontos feltételnek kell, hogy megfeleljen: kiváló minőségű magból készüljön és legyen nagyon krémes. Illetve fontos, hogy mielőtt magkrémet választunk, mindig olvassuk el figyelmesen az összetevők listáját, hiszen sokszor - a magkrémeknél teljesen feleslegesen - pálmaolajat, tartósítószert, állagjavító vagy térfogatnövelő adalékanyagokat adnak hozzájuk. A Magosboltban nagyon figyelünk arra, hogy jó minőségű és felesleges adalékoktól mentes magkrémeket kínáljunk.
A minőségi magkrémek azonban nem feltétlenül csak natúrak, nyugodtan válasszunk ízesített típusokat is. Az ilyen magkrémeknél viszont ügyeljünk rá, hogy az ízesítés olyan természetes alapanyagokkal történjen, mint pl. a fűszerek vagy a liofilizált gyümölcsök. Ezek jól kiegészítik és még ínycsiklandóbbá, még ellenállhatatlanabbá teszik a magkrémeket. A Magosbolt kínálatában természetesen ilyen termékek is találhatóak.
A magkrémek fogyasztását ajánljuk laktóz- és gluténmentes, valamint vegán és paleo életmódot folytatók számára is, de egy kis odafigyeléssel különféle diétás étrendekbe szintén jól beilleszthetőek. A sportolók körében is kedveltek magas és komplex tápértékük miatt.
Összetevők és allergén információk
Nyomokban más dióféléket és földimogyorót tartalmazhat.
Hozzáadott emulgeálószert nem tartalmaz, ezért a termékben lévő természetes olaj különválhat a krémtől, ami egy természetes folyamat.