Natúr tisztított napraforgómag
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
Tartalmaz: A, B1, B2, és E vitamin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, szelén, réz. Miért jó? A napraforgómag vidékünk értékes tápláléka, jótékony hatása a többi olajos maghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak. Kalóriatartalma magas, jó energiaforrás, a telítetlen zsírsavak miatt (mértékkel fogyasztva) nagyon fontos szerepe l...
- +4235
Termék leírása
A, B1, B2, és E vitamin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, szelén, réz.
Miért jó?
A napraforgómag vidékünk értékes tápláléka, jótékony hatása a többi olajos maghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak. Kalóriatartalma magas, jó energiaforrás, a telítetlen zsírsavak miatt (mértékkel fogyasztva) nagyon fontos szerepe lehet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, kiemelkedően hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez és kedvezően befolyásolják a vérnyomást és a látást is.
Élelmi rost tartalma miatt a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás, melynek fontos szerepe van a szénhidrát, aminosav és az anyagcserében.
E vitamin tartalma miatt hasznos összetevője a daganatmegelőző étrendnek, valamint erősíti az immunrendszert.
A magnézium és kalcium tartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését. Továbbá agynyugtató hatása is van.
Értékes a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány tartalma, jó hatással van a prosztata problémákra, mértékkel való fogyasztása segíti a fogyást, beindítja az emésztést, segít kezelni a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van. Folsavban is gazdag, ezért értékes tápanyagforrás a női szervezet számára.
Magas kalória tartalma miatt sportolók számára kiváló energia forrás.
Felhasználási ötletek:
A hántolt napraforgómag értékes és érdekes kiegészítője lehet leveseknek, salátáknak, zöldségköreteknek, mártásoknak, uzsonnakrémeknek, müzliknek, süteményeknek, turmixoknak. Felhasználhatjuk natúr és pirított (sózott) formában is.
Magvas kenyerek, pogácsák, pék és sós sütemények alapanyaga is lehet, a tetejére de akár beleszórva a tésztájába is.
Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a reformkonyhában is használják, krémet, pástétomot, mag”tejfölt” és számos más egészséges ételt és hozzávalót készítenek belőle.
Érdekesség:
A napraforgó a nevét szó szerint a napra való forgásáról kapta!
A növény a tányérvirágzatával a nap egész napos járása szerint folyamatosan a fény irányába forog, főleg a növény fiatal korában. A növekedéssel a virág szövetei megszilárdulnak, és beállnak a legjobb megvilágítás felé, azaz - ha nincs előttük akadály - keleti irányba. A növekedési idő alatti forgással a növények 10-15 százalékkal több napenergiát kapnak.