Natúr magyar törökmogyoró
Tartalmaz: B1, B2, C, H és E vitamin, kálium, kalcium, vas, réz, magnézium, mangán, cink. Miért jó? A mogyoróban (más néven törökmogyoró) megvan a diófélék minden jó tulajdonsága együtt, ráadásul kiemelkedő mennyiségben. Sok benne a fehérje és a rost, mértékkel való fogyasztásuk védenek az elhízás ellen, serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockáz...
- +4235
Termék leírása
B1, B2, C, H és E vitamin, kálium, kalcium, vas, réz, magnézium, mangán, cink.
Miért jó?
A mogyoróban (más néven törökmogyoró) megvan a diófélék minden jó tulajdonsága együtt, ráadásul kiemelkedő mennyiségben. Sok benne a fehérje és a rost, mértékkel való fogyasztásuk védenek az elhízás ellen, serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Zsírsavösszetétele magas, és mivel telítetlen zsírsavakról van szó, kifejezetten egészségesek, jó hatással vannak a szív és az érrendszerre, előnyösen befolyásolják a koleszterin-szintet, fokozzák a zsíranyagcserét és nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.
Bőséges B vitaminokban, amelyek létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Gazdag a leghatékonyabb antioxidánsokban - E és C vitaminban is, együtt hatásban még intenzívebben erősítik immunrendszerünket, a telítetlen zsírsavakhoz hasonlóan az antioxidánsok is nagyon hasznosak a rák, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A szokottnál több ásványi anyagot - főleg káliumot - tartalmaz, ezért nagyon jó vértisztítóként és vérnyomáscsökkentőként is, és cukorbetegek számára is hasznos a fogyasztása.
Felhasználási ötletek:
Önmagában rágcsálva, nyersen vagy pörkölve is fogyasztható, de gyakran használt alapanyag mindenféle édességekhez, süteményekhez, desszertekhez, fagyikhoz és müzlikhez egyaránt. Különösen jól harmonizál csokoládéval és mézzel, de lekvárokkal is sűrün használják. Jól passzol hozzá a fahéj és a vanília íze. Készíthetünk belőle krémeket, vajakat, egyik legnépszerűbb ilyen termék a Nutella, amit otthon is elkészíthetünk.
Apróra darabolva tortákat, süteményeket, desszerteket díszíthetünk vele
Könnyebben tisztítható, ha sütőben egy kissé megpirítjuk a héjas mogyorót, addig, amíg a héja nem kezd repedezni. Ha kihűlt, egyszerűen csak ledörzsölhetjük róla. Áztatással vagy rövid forrázással is könnyedén megszabadíthatjuk a héjától.
+egy5let:
A mogyoróbelet a háztartásban is használhatjuk: ha világos fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele.
Jó tudni:
A mogyorós csokoládé is az egészség forrása lehet!
A réz mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. A vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez szükségünk van a rézre. A szervezetünk azonban nem állítja elő ezt a fontos elemet, így szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő réz mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. A mogyoró az elsők között áll a legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között. Mogyorós csoki kedvelők figyelem: réztartalom szempontjából a kakaó is az élvonalban van, így a mogyorós csoki (természetesen ebben az esetben a jó minőségű magas kakaó és kevés cukor tartalmú étcsokira kell gondolni) mértékkel való fogyasztásával egyszerre két forrásból is juttathatunk rezet a szervezetünkbe!