Natúr kesudió
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
Tartalmaz:
A, B2, B3, B6, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, vas, réz, cink, szelén, jód, foszfor, béta-karotin, folsav, mangán.
Miért jó?
A kesudió fogyasztása a szervezetünk számára nagyon sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírokban és fehérjékben, telített zsírsavakban viszont szegény, és koleszterint sem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek és a szívproblémák kockázatát.
Kalcium és magnézium tartalma kiemelkedően magas, és együtt hatásban még jobban hasznosulnak. Nagyon fontosak az egészséges csontozat fenntartásában, csontritkulás esetén is nagyon nagy segítséget nyújtanak. A fogakat és a fogínyt is erősítik, de jót tesznek az izomzatnak, a körömnek és a hajnak is.
Magas magnézium tartalma véd még a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít a migrén és a fejfájás enyhítésében. Idegesség esetén is nyugtatóan hat, jó stressz oldó, nyugtató hatása az alvást is segíti.
Antioxidáns hatású E vitamin tartalma is igen magas, ami segítséget nyújt a rákmegelőzésben. A kesudió esetében főleg a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti.
Napi fogyasztása segít meggátolni az epekövek kialakulását is.
Saját vastartalma mellett a kesudió segíti a vas felszívódását is a szervezetben, nagyon jó természetes jódforrás, cinktartalma erősíti az immunrendszert is.
A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be. Gazdag B vitaminokban, a rendszeres (de mértékletes) fogyasztása szabályozza az étvágyat, csökkenti az éhségérzetet, magas rosttartalma segíti az emésztést is.
Felhasználása:
Lehet natúr, pirított, sózott vagy karamellizált formában is fogyasztani, akár csak önmagában rágcsálni is. Saláták, krémlevesek, sütemények, desszertek tetejére is szórhatjuk, gazdagíthatunk vele müzlit és joghurtot is, de a könnyen puhuló tulajdonsága miatt a keleti konyhában köretekbe (rizsbe, tésztákba, zöldségekbe) is előszeretettel használják. Készíthetünk belőle vajat is sós vagy édes formában, és felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz.
Frissen pörkölve még finomabb, mint előre pörkölt változata.
Érdekesség:
A kesudio fa igazi termése a kesualma. A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik, körte alakú, lágy húsú, lédús, zamatos, édeskésen savanyú, sárga vagy vörös héjú termés. Ennek a csúcsán ül a sokkal kisebb, ámde valódi termés, a kesudió. Bár a kesualmát ritkán használják fel, de Brazíliában mégis rendszeresen fogyasztják. Főleg a levét, frissen vagy erjesztve is isszák, de befőttet, dzsemet, szörpöt is készítenek belőle.