Natúr mandula
várható kiszállítás: 2024-10-09, szerda
Tartalmaz:
B1, B2, B6, E, P, foszfor, vas, kalcium, magnézium, mangán, cink, szelén, folsav. Miért jó? A mandulát a nagy mennyiségű jótékony összetevői és a sokrétű felhasználási lehetősége az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunkká teszi! Rendszeres fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is védelmet nyújthat. Magas E vitamin tartalmának köszönhe...
- +4235
Termék leírása
Tartalmaz:
B1, B2, B6, E, P, foszfor, vas, kalcium, magnézium, mangán, cink, szelén, folsav.
Miért jó?
A mandulát a nagy mennyiségű jótékony összetevői és a sokrétű felhasználási lehetősége az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunkká teszi! Rendszeres fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is védelmet nyújthat.
Magas E vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, segíti a méregtelenítő folyamatokat, erősíti a szervezet ellenálló képességét, karbantartja a sejtfalakat és a bőrt. Egész sor B vitamin komplexumot és jó adag folsavat is tartalmaz.
A magnézium a kalciummal és foszforral egyetemben segít csökkenteni az izomgörcsöket és krónikus fájdalmakat, erősíti a csontozatot és a fogakat, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát. A magnézium az agy tápláléka is, serkentőleg hat az agy működésére és az idegekre, kitűnő segítséget nyújt az ingerlékenységre, szellemi fáradtságra, kimerültségre, de még stressz oldó hatása is van.
Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben, erősíti a véredények falait, rendszeres fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri halálozást, és az egyetlen dióféle, mely lúgosítja a vért.
A mandulának egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost tartalma, támogatja az emésztőrendszer és az anyagcsere megfelelő működést, salaktalanítja a szervezetet, serkenti az emésztést.
Magas tápértéke miatt nagyon jó energiapótló, fogyasztása növeli a teltségérzetet.
A teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása.
Fehérje szempontjából fontos még hogy összetétele hasonló az anyatejhez: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír. Csecsemőknek anyatej hiányában tehéntej helyett inkább mandulatejet javasolnak.
A keleti gyógyászat a mandulát a tüdőbetegségek tüneteinek csillapítására is használja, de az egész légző rendszerre serkentőleg hat.
Mérsékli a vércukor szint hirtelen emelkedését, réz tartalma elősegíti az oxigén szállítását, cinktartalma serkenti a sebgyógyulást, vastartalma miatt javasolják lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
Felhasználási ötletek:
Fogyasztható nyersen, sózva vagy édesítve, önmagában, édességekhez és ételekhez is.
A pirítás kiemeli az ízeit, 75 fokon előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul, lehet a héjasat vagy a héj nélkülit is. A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.
Édességeknél használhatjuk különböző formáiban díszítésekhez, sok-sokféle krém elkészítéséhez, de gyakran keverik bele a sütemények, kekszek, torták tésztájába. Barna bőrétől nem feltétlenül kell megtisztítani, ha nem fehér összetevő (marcipán, fehér krém, stb…) készül belőle, így felhasználva szerintünk teljesebb a mandula íze.
Az európai konyha inkább édességekhez használja, de remekül illik sokféle zöldséges, gyümölcsös és húsos ételhez. Próbáljuk ki salátákhoz is, főleg pirítva az igazi.
Reformkonyhai felhasználása is egyre népszerűbb, tejet és vajat is készítenek belőle, a süteményeknél teljes mértében használható liszt helyett.