FB pixel
Kategóriák
Kerekszemű rizs (olasz)
Készlethiány

Kerekszemű rizs (olasz)

Átmeneti készlethiány
Szeretnél elsők között értesülni arról, hogy újra elérhető a Kerekszemű rizs (olasz) termék?
Add meg a neved és az email címed, és amint a termék újra elérhető, értesítünk róla emailben!
A klasszikus fehér kerekszemű rizs világszerte kedvelt rizsfajta. Állaga lágy és krémes, sokoldalú felhasználhatósága és könnyű elkészíthetősége tökéletes alapanyaggá teszi számos hagyományos és modern ételhez.

Termék leírása

A kerekszemű rizs a nevével ellentétben nem egy tökéletesen kerekformájú rizs, de nem is hasonlít a hosszúszemű rizsre. Szemmérete jellemzően rövidebb és gömbölydedebb, körülbelül 4-6 mm hosszú és kb 2 mm széles. A belseje - a rizsre jellemzően szintén üveges és kemény, de főzés során sokkal több vizet szív magába, és lágyabb, ragacsosabb, krémesebb állagot eredményez.

A fehér rizs kialakulásához a betakarított rizsszemeket feldolgozzák: hántolják, eltávolítják a csírájukat, majd „fényezik”, amely eltávolítja a külső rétegeket és biztosítja a sima, fényes felületet.

A kerekszemű rizst is osztályozzák: a legtöbb bolti változat "A" és "B" minőségű besorolásban érhető el, ahol az “A” kategóriába tartozó kevesebb törmeléket tartalmaz, mint a “B” típus. Létezik prémium minőségű, "AAA" besorolású verzió is, amely kiemelkedően jó állagot és tisztaságot biztosít.

Tápérték és felhasználás

A rizs kiváló energiaforrás: magas szénhidráttartalmú, könnyen emészthető és tartalmaz növényi fehérjét. Emellett B2- és B6-vitaminban, foszforban, vasban és magnéziumban is gazdag.

Hogyan főzzük a kerekszemű rizst?

Mivel ez a fajta rizs főzés után puhább és összetapadóbb lesz, az elkészítési módja némileg eltér a hosszúszemű változatétól.

Általános főzési tanácsok:

  • Érdemes alaposan átmosni főzés előtt, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk, így az étel állaga kellemesebb lesz.
  • A főzéshez egy adag rizshez körülbelül két és fél adag vizet használjunk, mivel a kerekszemű rizs több vizet szív magába, mint a hosszúszemű változat.

Főzés lépései:

  • Áztatás (opcionális): ha puhább eredményt szeretnénk, akár 20-30 percre is beáztathatjuk hideg vízbe.
  • Főzés: a rizs átmosása után öntsük fel a szükséges mennyiségű vízzel, forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt főzzük 15-20 percig, amíg az összes vizet felszívja.
  • Pihentetés: vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5-10 percig fedő alatt, így teljesen megpuhul.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a főtt rizs ne legyen túl ragacsos, akkor érdemes csak a főzés végén sózni, így az állaga egyenletesebb marad.

Mit készíthetünk a kerekszemű rizsből?

A kerekszemű változat főzés után krémesebb állagot kap, így tökéletes alapanyaga különféle ételeknek:

A kerekszemű változat főzés után krémesebb állagot kap, ezért ideális olyan fogásokhoz, amelyek krémesebb, puhább textúrát igényelnek: rizottókhoz, rakott ételekhez, tejberizshez vagy édes rizspudingokhoz.

Mivel a rizs gluténmentes, így a rizsből készült lisztek és a rizslisztből készült tészták is népszerű gluténmentes alapanyagok. Ital változata is van, ez pedig a tej és tejcukor érzékenyek életét könnyíti meg.

Összetevők és allergén információk

Kerekszemű rizs.

A termék származási helye

Olaszország

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
361 kcal
1510 kJ
Zsír:
0,8 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,1 g
Szénhidrát:
78 g
- amelyből cukrok:
0 g
Fehérje:
7,4 g
Só:
0 g

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1880Ft
1880 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1780Ft
1780 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2480Ft
2480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1280Ft
1280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +