Kerekszemű rizs (olasz)
- +4987
Termék leírása
A kerekszemű rizs a nevével ellentétben nem egy tökéletesen kerekformájú rizs, de nem is hasonlít a hosszúszemű rizsre. Szemmérete jellemzően rövidebb és gömbölydedebb, körülbelül 4-6 mm hosszú és kb 2 mm széles. A belseje - a rizsre jellemzően szintén üveges és kemény, de főzés során sokkal több vizet szív magába, és lágyabb, ragacsosabb, krémesebb állagot eredményez.
A fehér rizs kialakulásához a betakarított rizsszemeket feldolgozzák: hántolják, eltávolítják a csírájukat, majd „fényezik”, amely eltávolítja a külső rétegeket és biztosítja a sima, fényes felületet.
A kerekszemű rizst is osztályozzák: a legtöbb bolti változat "A" és "B" minőségű besorolásban érhető el, ahol az “A” kategóriába tartozó kevesebb törmeléket tartalmaz, mint a “B” típus. Létezik prémium minőségű, "AAA" besorolású verzió is, amely kiemelkedően jó állagot és tisztaságot biztosít.
Tápérték és felhasználás
A rizs kiváló energiaforrás: magas szénhidráttartalmú, könnyen emészthető és tartalmaz növényi fehérjét. Emellett B2- és B6-vitaminban, foszforban, vasban és magnéziumban is gazdag.
Hogyan főzzük a kerekszemű rizst?
Mivel ez a fajta rizs főzés után puhább és összetapadóbb lesz, az elkészítési módja némileg eltér a hosszúszemű változatétól.
Általános főzési tanácsok:
- Érdemes alaposan átmosni főzés előtt, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk, így az étel állaga kellemesebb lesz.
- A főzéshez egy adag rizshez körülbelül két és fél adag vizet használjunk, mivel a kerekszemű rizs több vizet szív magába, mint a hosszúszemű változat.
Főzés lépései:
- Áztatás (opcionális): ha puhább eredményt szeretnénk, akár 20-30 percre is beáztathatjuk hideg vízbe.
- Főzés: a rizs átmosása után öntsük fel a szükséges mennyiségű vízzel, forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt főzzük 15-20 percig, amíg az összes vizet felszívja.
- Pihentetés: vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5-10 percig fedő alatt, így teljesen megpuhul.
Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a főtt rizs ne legyen túl ragacsos, akkor érdemes csak a főzés végén sózni, így az állaga egyenletesebb marad.
Mit készíthetünk a kerekszemű rizsből?
A kerekszemű változat főzés után krémesebb állagot kap, így tökéletes alapanyaga különféle ételeknek:
A kerekszemű változat főzés után krémesebb állagot kap, ezért ideális olyan fogásokhoz, amelyek krémesebb, puhább textúrát igényelnek: rizottókhoz, rakott ételekhez, tejberizshez vagy édes rizspudingokhoz.
Mivel a rizs gluténmentes, így a rizsből készült lisztek és a rizslisztből készült tészták is népszerű gluténmentes alapanyagok. Ital változata is van, ez pedig a tej és tejcukor érzékenyek életét könnyíti meg.