Hidegensajtolt paprikamag olaj (édes) Solio 200 ml
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
- +4235
Termék leírása
Az édes paprikamagolaj íze kellemesen telt, színe pedig - amit a paprikában nagy mennyiségben található karotinoidnak köszönhet - szemet gyönyörködtető mélyvörös. A karotinoidok olyan természetes pigmentek (ilyen például a kapszantin, a kapszorubin, a lutein), amelyek a zöldségek és a gyümölcsök szép színeit adják.
A paprikamagolaj épp úgy tele van egészséges összetevőkkel, mint maga a paprika magja, ráadásul a hidegen sajtolásos eljárásnak köszönhetően ezek az értékes anyagok teljes egészében meg is maradnak benne.
Hogyan hat a paprikamagolaj az egészségre?
- A paprikamagolajban bőségesen elforduló természetes karotinoid vegyületek - mint amilyen a lutein és a zeaxantin - óvják a szemet a káros fénysugarak ellen.
- Ugyancsak a karotinoidoknak köszönhetően erős antioxidáns hatású is: megköti a szervezetben előforduló szabadgyököket.
- Bővelkedik A- és az E-vitaminban.
- Omega-6 tartalma is számottevő, továbbá gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, ennek köszönhetően kifejezetten jó hatással van a koleszterinszint szabályozására.
Az édes paprikamagolaj konyhai felhasználása
Ez az olaj a paprika teljes ízvilágát magában hordozza, így tökéletes az ételek - utólagos - fűszerezésére, ízesítésére. Ha kedveljük a klasszikus, hazai ízeket, akkor minden olyan ételbe beletehetjük, amibe hagyományos, piros fűszerpaprikát is szoktuk: magyaros levesekbe és egytálételekbe, de még pörköltekbe is, hiszen kellemes plusz színt és ízt ad minden elkészült fogásnak. Ám nem csak a klasszikus magyaros ételeknek áll jól - néhány csepp paprikamagolajjal az egyszerűbb fogásokat is megbolondíthatjuk, de dresszingeket, pácokat és salátaolajat is készíthetünk a segítségével.
FONTOS: A hidegen préselt paprikamagolaj nem sütő-főző olaj, ezért ne tegyük ki hosszasan hőhatásának, mert könnyen megég, íze kesernyéssé válik, ráadásul ilyen esetben a benne lévő értékes összetevők is sérülnek..
Mibe tehetjük?
- gulyáslevesbe, bablevesekbe, halászlébe vagy bármilyen magyaros levesbe
- krémlevesekhez és zöldségkrémekhez is használhatjuk utólagos ízesítőként
- főzelékek fűszerezésére is alkalmas (borsó, lencse, bab, zöldbab, krumpli, stb.)
A hidegen sajtolt olajok előnye
A hidegen sajtolt olaj a legtisztább formája a növényi olajoknak. A hidegen préseléses eljárás során csak mechanikai eszközöket használnak - nem alkalmaznak semmiféle kémiai anyagot vagy bármilyen más adalékot. Egyszóval az ilyen paprikamagolaj nincs finomítva, csak a paprikamag tiszta esszenciáját tartalmazza, így a benne lévő tápanyagok és ízek 100%-ban megmaradnak.