Hidegensajtolt paprikamag olaj (csípős) Solio 200 ml
várható kiszállítás: 2024-12-04, szerda
- +4235
Termék leírása
A paprika magjaiból készült csípős olaj aromája kellemesen pikáns, így kifejezetten alkalmas arra, hogy izgalmasabbá tegyük vele az ételeinket. Ráadásul nemcsak az íze különleges, hanem mélyvörös színe is, amit a zöldségben nagy mennyiségben megtalálható karotinoid ad. A karotinoidok - mint amilyen például a kapszantin, a kapszorubin vagy a lutein - természetes pigmentek, amelyek a zöldségek, gyümölcsök színét adják. Ahogy a paprika magja, úgy a belőle készült paprikamagolaj is tele van értékes összetevőkkel, amik teljes egészében megmaradnak az olajkészítés során.
A csípős paprikamagolaj hatása az egészségre
- Erős antioxidáns hatással rendelkezik, a benne található karotinoidok megkötik a szabad gyököket.
- Bőven tartalmaz luteint és zeaxantint is. Ezek a természetes karotinoid vegyületek együttesen kiemelten védik a szemet a káros fénysugarak ellen.
- Vitaminok közül A- és az E-vitamin található benne nagyobb mennyiségben.
- Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, Omega-6 tartalma is kiemelkedő, ezek együttesen segítik a koleszterinszint szabályozását.
A csípős paprikamagolaj konyhai felhasználása
A csípős paprikamagolaj a paprika lelkét, a legteljesebb aromáját tartalmazza, így kiválóan alkalmas az ételek - utólagos - fűszerezésére, ízesítésére. Ha kedveljük a csípős ízeket és a paprika aromáját, akkor bátran használjuk olyan fogásoknál, amelyekbe fűszerpaprikát tennénk - például pörkölteknél, magyaros leveseknél és egytálételeknél -, mert a legegyszerűbb ételeket is fenséges lakomává varázsolja, plusz ízt és színt adva nekik. Sőt pácokat, dresszinget, valamint salátaolajat is készíthetünk a segítségével.
Tipp: mivel nem finomított olajról van szó, ezért hosszan tartó sütésre-főzésre nem alkalmas, hiszen kevéssé hőstabil, könnyen megég, így egyrészt keserűvé válik, másrészt a benne lévő értékes összetevők is sérülnek.
Mibe tehetjük?
- halászlébe, bablevesekbe, gulyáslevesbe, vagy bármilyen magyaros levesbe
- zöldségkrémekbe vagy krémlevesekbe utólagos ízesítőként
- főzelékekbe (bab, borsó, zöldbab, krumpli stb.)
A hidegen sajtolt olajok előnye
A hidegen sajtolt olaj a legtisztább formája a növényi olajoknak. A hidegen préseléses eljárás során csak mechanikai eszközöket használnak - nem alkalmaznak semmiféle kémiai anyagot vagy bármilyen más adalékot. Egyszóval ez a paprikamagolaj nincs finomítva, csak a paprikamag tiszta esszenciáját tartalmazza, így a benne lévő tápanyagok és ízek 100%-ban megmaradnak.