Hidegensajtolt napraforgó olaj Solio 500 ml
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
A napraforgómag rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkezik: magas a fehérjetartalma, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal valamint esszenciális zsírsavakkal. Ezeket a pozitív tulajdonságokat és összetevőket hidegen sajtolt olaj formájában is teljesen megőrzi.
Ezt a változatot ne tévesszük össze a hagyományos, finomított napraforgó-étolajjal, amivel csak az alapanyaga azonos, az elkészítési eljárásban már óriás különbség van. Amíg a finomított változatot különböző tartósítási, vegyszeres és kémiai folyamatoknak vetik alá, addig a hidegen sajtolt olajba semmi más nem kerül bele, mint a magból kipréselt színtiszta, értékes növényi zsiradék.
A hidegen sajtolt napraforgóolajnak intenzív az íze és az illata is, így - ha még nem ismered - a felhasználásánál számíts arra, hogy ebben (is) különbözik finomított változatától.
Jótékony hatásai szervezetünkre:
- E-vitaminban bővelkedik, emiatt erős antioxidáns. Segítségével a szervezet meg tudja kötni a szabad gyököket, így támogatja az immunrendszert valamint a baktériumok és vírusok elleni védekezést is.
- Magas a lecitin tartalma, ami segít a koleszterinszint csökkentésében.
- Ez az olaj gazdag fehérjében és jótékony zsírokban, ráadásul teljesen koleszterinmentes.
- Energiaforrásként is kiválóan hasznosítja a szervezetünk.
- A napraforgóolaj a karotinoidtól lesz szép sárga színű, ami egy természetes antioxidáns hatású pigment. Ráadásul zsírban oldódik, ezért olaj formájában érdemes fogyasztani, így hasznosul a legjobban a szervezetben.
- Hajunk, bőrünk valamint körmeink jó állapotáért is sokat tehetünk, ha használjuk.
- Természetes tisztító és méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így érdemes kúraszerűen beépíteni az étkezésünkbe.
A hidegen sajtolt napraforgómag olaj konyhai felhasználása
Ez a hidegen préselt olaj alkalmas a hevítésre is (szemben a legtöbb hidegen préselt olajjal), de nem javasolt túl magas hőmérsékleten, vagy túl hosszan melegíteni, mert megéghet, ami nem tesz jót sem az étel ízének, sem az egészségünknek.
Ha egészségünk szempontjából is fontosnak tartjuk az olajat amit használunk a konyhában, akkor bátran helyettesítsük ezzel a változattal a hagyományos napraforgóétolajat. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a finomított napraforgóolajhoz képest a hidegen sajtolt változat íze és illata karakteresebb, és ez az elkészült ételen is érezhető lesz, hiszen a napraforgóolaj intenzív aromája befolyásolja a végeredményt.
Bár ezzel az olajjal főzhetünk is, hidegen, hevítés nélkül fogyasztva élvezhetjük leginkább jótékony hatásait. Szószokhoz vagy mártásokhoz is adhatjuk, ízesíthetünk vele már elkészült főzelékeket vagy leveseket, és salátához adva is kitűnően működik.
Majonézt inkább ne készítsünk belőle, és citromlével, mustárral vagy édesítőszerekkel keverni sem érdemes, mert keserű utóízt kapunk végeredményként. Ellenben bármilyen gyümölcsecettel együtt mennyi salátaöntetet alkothatunk vele.
A hidegen sajtolt olaj
A hidegen sajtolt olaj a legtisztább formája a növényi olajoknak. Ez a hidegen préseléses eljárásnak köszönhető, amely során csak mechanikai eszközöket használnak - nem alkalmaznak semmiféle kémiai anyagot vagy bármilyen más adalékot. Egyszóval ez az olaj nincsen finomítva, csak a napraforgómag tiszta esszenciáját tartalmazza, így a benne lévő ízek és tápanyagok megmaradnak.