Hántolt tönkölybúza
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
- +4235
Termék leírása
Mi az a hántolt tönkölybúza?
A hántolt tönkölybúza tulajdonképpen a tönkölybúza minden fontos összetevőjét tartalmazza, mivel a kíméletes hántolási eljárás során csak a külső héjat valamint a pelyvát távolítják el róla - a korpa és a csíra része sértetlen marad. Ennek köszönhetően fehérjét, rostokat és számos vitamint is tartalmaz. A tönkölybúza ráadásul nem csupán tápláló és egészséges, de kifejezetten strapabíró és ellenálló növény is, így szinte nincs is szükség vegyszerekre a termesztésénél.
Miért fogyasszunk hántolt tönkölybúzát?
Elsősorban azért, mert nagyon-nagyon egészséges!
- Fehérjetartalma 50%-kal magasabb, mint a hagyományos búzáé.
- Kiemelkedő az aminosav tartalma.
- A benne található fehérje majdnem teljes egészében hasznosul az emésztés során.
- Gazdag B-vitaminban (B1, B2, B6) és E-vitaminban, valamint számos fontos ásványi anyagot tartalmaz: kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén és cink.
- A magas fehérje-keményítő aránya miatt a tönkölybúzából készült ételek táplálóak, hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletének fedezéséhez, miközben már egy kisebb mennyiség is jóllakottságérzést biztosít.
- Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, és kedvező hatással van az érrendszerre.
- A hagyományos gabonafélékhez képest alacsonyabb és kedvezőbb összetételű a szénhidrát tartalma - lassabban szívódik fel -, így a cukorbetegek étrendjében is jól beilleszthető.
- A belőle készült termékek kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint a modern gabonából készült termékek esetében.
- Esszenciális zsírsav-tartalma, valamint magas B-vitamin tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
- Fogyasztása erősíti az immunrendszert.
Hogyan főzzünk hántolt tönkölybúzát?
Első lépésként a szennyeződések eltávolítása érdekében alaposan mossuk meg a magokat hideg vízben, majd áztassuk be egy éjszakára. A főzési idő változhat, de akkor tekinthetjük késznek a főtt tönkölybúzát, ha a szemek már megnyílnak és szét tudjuk nyomni az ujjaink között. A főtt tönkölybúza íze meglepően kellemes, ráadásul könnyen emészthető táplálék is.
Hántolt tönkölybúza felhasználása
A hántolt tönkölybúzát jótékony egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes beillesztenünk az étrendünkbe. A belőle készült tönkölybúza liszt sem véletlenül vált az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagává.
A tönkölybúza felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt: helyettesíthetjük vele a rizst, tehát tálalhatjuk köretként, de akár rakott és töltött ételeket is készíthetünk belőle, sőt levesek és saláták tartalmasabbá tételéhez is ajánljuk.
A hántolt gabona
A hántolt gabonákra általánosan jellemző, hogy a gabonák minden fontos összetevőjét tartalmazzák, mivel csak a külső héjat valamint a pelyvát távolítják el róluk - a korpa és a csíra rész teljesen megmarad. Ennek köszönhetően a hántolt gabonák bőséggel tartalmaznak vitamint, növényi fehérjét és értékes nyomelemeket. A legnépszerűbb hántolt gabonafélék között megtaláljuk a hántolt búzát, tönkölybúzát, rozst, az árpát és a zabot is. Konyhai felhasználásuk széles körű - izgalmasabbá, színesebbé és egészségesebbé tehetjük velük a mindennapi étkezéseket.