FB pixel
Kategóriák
Hántolt rozs

Hántolt rozs

kg
- +
dkg
- +
880Ft / kg
Kosárba teszem!
0 Ft / kg
880Ft
helyszíni átvétel: 2024-10-15, kedd, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
A rozs a búza után a második leggyakrabban használt kenyérgabona-növény, amely az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt egyre népszerűbb. A rozst elsősorban Európa középső, keleti és északi részén termesztik, de minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából származik, Európában csak körülbelül 2500 évvel ezelőtt terjedt el.

Termék leírása

A hántolt rozs

A hántolt rozs értékes nyomelemeket, növényi fehérjéket és vitaminokat tartalmaz, így nagyon tápláló, egészséges alapanyag a konyhában. A hántolt rozst úgy állítják elő, hogy eltávolítják a rozsszemek külső héját, az értékes korpa és csíra része viszont sértetlen marad. Kiemelkedően jó szénhidrátforrás, és jelentős fehérjetartalommal rendelkezik, gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően a változatos étrend szerves részét képezheti.

Egészségügyi előnyei

A hántolt rozsban számos ásványi anyag megtalálható, köztük kálium, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium, szelén, és némi réz is. Ezen kívül fehérjéket, lassan felszívódó cukrokat és szerves sókat is tartalmaz, vitaminok közül pedig számottevő mennyiségben található benne B1- és B3-vitamin.

Fogyasztása hosszú távon tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet, erősíti az izmokat, növeli az erőnlétet és segít a koleszterinszint csökkentésében is.

Fontos! Bár sok helyen gluténmentes élelmiszerként emlegetik, fontos megjegyezni, hogy a rozs tartalmaz glutént, tehát bármilyen rozsból készült termékről vagy ételről beszélünk, az nem gluténmentes!

Felhasználása a konyhában

A hántolt rozs számos módon felhasználható: megfőzve köretként, kásaként, levesbetétként vagy zöldségekkel (a rizshez hasonlóan) vegyes egytálételként is kiváló. A legjobb, ha előző este kétszeres mennyiségű vízben áztatjuk be, majd letakarva hagyjuk puhulni egész éjjel. Így a főzési ideje akár 15-20 percre is lecsökkenthető. Zöldségalaplében is elkészíthető, így nagyon ízletes végeredményt kapunk. Továbbá a rozsból készült liszt például kenyérkészítéshez is kiváló, míg a belőle készült rozspehely müzlik és granolák alapanyaga lehet.

A hántolt gabona

A hántolt gabonákra általánosan jellemző, hogy a gabonák minden fontos összetevőjét tartalmazzák, mivel csak a külső héjat valamint a pelyvát távolítják el róluk - a korpa és a csíra rész teljesen megmarad. Ennek köszönhetően a hántolt gabonák bőséggel tartalmaznak vitamint, növényi fehérjét és értékes nyomelemeket. A legnépszerűbb hántolt gabonafélék között megtaláljuk a hántolt búzát, tönkölybúzát, rozst, az árpát és a zabot is. Konyhai felhasználásuk széles körű - izgalmasabbá, színesebbé és egészségesebbé tehetjük velük a mindennapi étkezéseket.

Összetevők és allergén információk

Hántolt rozs.

A termék származási helye

Magyarország

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1280Ft
1280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
780Ft
780 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +