Hántolt árpa (gersli)
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
- +4235
Termék leírása
A hántolt árpa - amit hívhatunk árpagyöngynek is - leginkább gersli néven ismert. Ez a név a német 'das Gerstel' szóból ered, amely pontos fordításban árpakását vagy árpagyöngyöt jelent. Hagyományosan köretként használták, de töltött káposztába és sóletbe is gyakran került.
A hántolt árpa kifejezetten egészséges: nem csupán az emésztésre hat nagyon jól, de rendkívül gazdag nyomelemekben is, ezért azoknak, akik vércukor- vagy koleszterinproblémákkal küzdenek különösen ajánlott a fogyasztása.
Fontos! Bár sok helyen gluténmentes élelmiszerként emlegetik, fontos megjegyezni, hogy az árpa tartalmaz glutént, tehát bármilyen árpából készült termékről vagy ételről beszélünk, az nem gluténmentes!
A hántolt árpa egészségügyi előnyei
A hántolt árpa számos kedvező egészségügyi hatással rendelkezik:
- Gazdag B-vitaminokban és nyomelemekben
- Káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez
- Nyugtató hatású, vizelethajtó, jótékony hatással van az érzékszervek működésére, és segíti a sejtépítést
- Kitűnő táplálék fizikai és lelki igénybevételnél: sportolóknak, tudatosan táplálkozóknak, és fizikai munkát végzőknek is ajánlott a fogyasztása
- Az árpa nagyon jó rostforrás: oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Ezek, valamint az árpában található kálium, folsav és B6-vitamin, és a koleszterin hiánya mind hozzájárulnak ahhoz, hogy segítségével a szív egészségét megőrizhessük
- Jótékonyan hat a bélrendszer gyulladásaira is
A hántolt árpa főzése és konyhai felhasználása
A hántolt árpát többféleképpen is elkészíthetjük, ám első lépésként érdemes mindig ugyanazzal kezdeni: áztassuk be néhány órára, mert így sokkal gyorsabban puhul a főzés során.
A gersliből csinálhatunk klasszikus köretet, mint amilyen a rizs, de akár rizottó is lehet belőle (ugyancsak a rizshez hasonlóan), ami azt jelenti, hogy enyhén lepirítva, folyamatos folyadékpótlással főzzük készre. Ajánlott kakukkfűvel, fokhagymával és frissen őrölt fekete borssal ízesíteni.
Az árpagyöngy ezeken túl nagyon jó levesbetét, sőt akár salátába is tehetjük. Fontos összetevője a sóletnek, de töltött káposztába is felhasználható. Édes gabonakásaként gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve pedig egészséges desszertet varázsolhatunk belőle.
A hántolt árpából készülhet árpaliszt vagy árpakeményítő, ezek a termékek nagyon népszerűek a vegetáriánusok és a vegánok körében. Az ázsiai országokban pedig gyakori az árpából készült tea, amely rendkívül gazdag antioxidánsokban.
Az árpa csíráztatható is: kutatások szerint az árpacsíra nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek - többek között - védelmet nyújtanak a máj számára.
A hántolt gabona
A hántolt gabonákra általánosan jellemző, hogy a gabonák minden fontos összetevőjét tartalmazzák, mivel csak a külső héjat valamint a pelyvát távolítják el róluk - a korpa és a csíra rész teljesen megmarad. Ennek köszönhetően a hántolt gabonák bőséggel tartalmaznak vitamint, növényi fehérjét és értékes nyomelemeket. A legnépszerűbb hántolt gabonafélék között megtaláljuk a hántolt búzát, tönkölybúzát, rozst, az árpát és a zabot is. Konyhai felhasználásuk széles körű - izgalmasabbá, színesebbé és egészségesebbé tehetjük velük a mindennapi étkezéseket.