Friss datolya (nem aszalt) 600 g
várható kiszállítás: 2025-02-27, csütörtök
- +4987
Termék leírása
Mi a különbség a friss és az aszalt datolya között?
A friss datolya egy érett, lédús datolya fajta, amely nem azonos az aszalt változattal ugyanolyan friss kategóriás gyümölcs, mint bármely más friss gyümölcs. Ezt a datolyát főként Iránban termelik, ahol az éghajlat és a talajviszonyok a legkedvezőbbek a termesztéséhez, ezért az ott termett datolyák szaftosabbak, finomabbak és táplálóbbak. A természetes édes ízéről és az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól közismert datolya tökéletes választás mindazok számára, akik édes, ízletes és egészséges nassolnivalóra vágynak.
Mit tartalmaz?
A datolya kiváló forrása a B-vitaminoknak (B1, B2, B3, B5 és B6), valamint C-vitaminnak és A-vitaminnak. Emellett magas kalcium-, magnézium-, kálium- és foszfortartalommal rendelkezik, valamint jelentős mennyiségű vasat, rezet és mangánt is tartalmaz.
Mitől olyan egészséges?
A datolya rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár:
- Csonterősítő : Magas kalcium- és foszfortartalma hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
- Segíti az emésztést: Élelmi rosttartalma segít az egészséges emésztésben és a székrekedés megelőzésében.
- Szívbarát : Káliumtartalma támogatja a szív egészségét és szabályozza a vérnyomást.
- Erősíti az immunrendszert : Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
- Energiabomba : Magas tápértékének és természetes cukortartalmának köszönhetően könnyen ellát gyors energiával.
Mire használhatjuk?
A friss datolya különlegessége, hogy tökéletes nassolnivalóvá! Mitől olyan különleges? Mivel nem aszalt, ezért isteni puha, szaftos és krémes, kissé karamelles íze miatt önmagában-, és magvakkal keverve is mámorítóan finom. Ráadásul (mértékkel fogyasztva) kifejezetten egészséges is, kell ennél több egy finom nassolnivalóhoz?
Rengetegféleképpen felhasználhatjuk ételek és édességek készítéséhez is. A datolya nagyon népszerű természetes édesítőszer, leginkább mentes édességekhez és turmixokhoz használják, de szinte bármit édesíthetünk vele, amit cukorral is szoktunk. Tökéletes alapanyag joghurtokba, zabkásába, müzlibe, poharas desszertekbe, muffinokba, gyümölcskenyérbe és nagyon sokféle süteménybe.
A keleti konyha édes és pikáns ételekbe is egyaránt használja: szószokhoz, ragukhoz adják hozzá, de kuszkuszba és rizsbe keverve köretként is népszerű. Meg is tölthetjük a kimagozott datolyákat, (fűszeres) sajttal, zöldségekkel, zöldségkrémekkel, de tölthetjük mascarpone sajttal, marcipánnal, magkrémmel, dióval (és más diófélékkel) és még csokoládéval is, különleges desszert falatkákat kapunk belőlük.
Íme néhány receptötlet:
- Energiagolyók : Datolyával, magvakkal és kakaóval készített egészséges snack.
- Datolyás smothie: energiadús ital reggelre, vagy egész napra
- Házi mandulatej: datolyával édesítve páratlan finomság
- Datolyás, kávés szelet: pörkóölt pekándióval felturbózva mennyei finomság
- Datolyás (lisztmentes) szelet: csak magvakból és aszalt gyümölcsökből készül
- Töltött datolya: töltsd meg magvakkal, mag krémmel, marcipánnal
- Datolyás sütemény : Édes, lédús sütemény, amely tökéletes desszert.
TIPP: Készíts belőle datolyapasztát
Áztassuk be a kimagozott datolyákat langyos vízbe (a friss datolyákat elég kb. 30 percre, az aszalt datolyákat 1,5-2 órára), majd szűrjük le. Turmixoljuk össze egy konyhai robotgépben, és mindig adjunk hozzá érzés szerint egy kis mennyiségű áztatóvizet, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. A kész datolyapasztát légmentesen záródó edényben tároljuk a hűtőszekrényben, ahol 2-3 hétig eláll. Ha nem szeretnél vele dolgozni, találsz nálunk kész változatot is.