Fekete jázmin rizs
várható kiszállítás: 2025-05-19, hétfő
- +4987
Termék leírása
A fekete jázminrizs egy különleges rizsfajta, eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és különleges illatával, finom textúrájával egyre népszerűbbé válik. Az ősi időkben ezt a rizst tiltott rizsnek is nevezték, mert különlegesnek tartották és ezért nagy becsben állt, olyannyira hogy csak a kiváltságosok fogyaszthatták.
A keleti konyhában régóta kedvelt alapanyag, míg a nyugati gasztronómiában még ritkábban találkozhatunk vele. Pedig a fekete jázminrizs is egyike a szuperélelmiszereknek, azaz olyan alapanyagoknak, amelyek különösen előnyös tápanyag-tartalmuknak köszönhetően nagyon jótékony hatással lehetnek az egészségünkre.
Egészségügyi előnyei
A fekete jázminrizs a barna rizshez hasonlóan rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, köztük A-, B6- és E-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és nátrium, ugyanakkor még gazdagabb rostokban és növényi antioxidánsokban, különösen az antocianinban, amely erőteljes antioxidáns hatású vegyület, felelős az intenzív fekete színéért, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint a sejtek védelméhez, megtalálható olyan sötét színű alapanyagokban, mint például a fekete áfonyában és vörös szőlőben.
Felhasználási javaslatok
A fekete jázminrizs kiválóan alkalmas az általánosan ismert rizsételek elkészítéséhez:
- Köretek, rakott ételek, egytálételek, saláták.
- Használható levesbetétként és akár édességekhez is.
- Jól passzol a keleti és az egzotikus konyha fogásaihoz
- Aromás, enyhén diós ízvilága különlegessé teszi, és jól párosítható zöldségekkel, valamint tenger gyümölcseivel.
- Gyakran keverik más rizsfajtákkal (például barna rizzsel, basmatival vagy fehér jázminrizssel), hogy izgalmas ízkombinációt kapjanak.
Főzési tanácsok
A főzési ideje körülbelül 30-40 perc, de ha előzetesen 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, a főzés ideje akár 5-10 perccel rövidebb lehet. Fontos: csak a főzés legvégén sózzuk, így gyorsabban elkészül, és a rizsszemek puhábbak lesznek.
Jó tudni: a fekete jázminrizs főzés során kiengedi jellegzetes sötét színét, ezért ha más rizzsel vegyesen szeretnénk használni, külön főzzük meg őket, hogy elkerüljük a színeződést.
Fontos: ne tévesszük össze a vadrizzsel, amely teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.