Csicseriborsó konzerv Latinum 240 g
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
A csicseriborsó egy könnyen elkészíthető és jól variálható hüvelyes, amely keletről származik, egész pontosan Kis-Ázsiában kezdték el használni több ezer évvel ezelőtt. Innen terjedt tovább India és a Földközi-tenger térségébe, de mára már az egész világon ismerik és szeretik.
A csicseriborsó reform hozzávalóként az egészséges, a vega és vegán táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Sokszínű felhasználhatósága és egészséges mivolta miatt azonban már nem csak a reform ételek elkészítéséhez használják, a magyar konyhában is egyre népszerűbb, hiszen gasztronómiailag több szempontból is zseniális alapanyagról van szó.
A konzerv csicseriborsó pedig különösen praktikus, hiszen egy gyorsan és egyszerűen bevethető alapanyag. Végtelenül megkönnyíti a mindennapokban a főzést, hiszen tényleg azonnal használható, sem az áztatásra, sem a főzésre nem kell időt fordítani. Felbontás után csak le kell szűrni - illetve, akit zavar, az lemoshatja a kis hártyákat a szemekről, de hártyával is fogyasztható a csicseriborsó.
Miért egészséges a csicseriborsó?
A csicseriborsó több olyan alapvető tulajdonsággal rendelkezik, amiért nagyon szerethető: sokszínűen felhasználható, egészséges, tápláló, és nem utolsósorban nagyon finom!
- Kiemelkedő tápanyagforrás, tele van B9-vitaminnal, sok benne a magnézium, a vas, a cink és a kalcium.
- Fogyasztása a benne lévő tápanyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat mind az immunrendszerünkre, mind az anyagcsere-folyamatokra.
- Gyulladáscsökkentő hatású, amit a magas szeléntartalmának köszönhet, emellett pedig antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
- Kiemelkedő rosttartalma támogatja a bélflóránk egészségét, így az immunrendszerünk megfelelő működését is.
- A csicseriborsó magas fehérjetartalma miatt ideális mindazok számára (is), akik nem fogyasztanak húst.
- Lassú felszívódású szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít, amit érdemes kihasználni egy diéta vagy fogyókúra alatt is.
A csicseriborsó felhasználása a konyhában
Tudtad, hogy ezt a fantasztikus alapanyagot népies nevén bagolyborsónak is hívják? Bárhogy is nevezzük, a csicseriborsóról elsőre mindenkinek a hummusz jut eszébe. Ezzel a szezámkrémmel (más néven szezámpasztával vagy tahinivel) összekevert fűszeres krémnek a csicseriborsó az alapja, és rengeteg helyen találkozhatunk vele az üzletek polcain. Persze nem véletlenül ilyen népszerű, hiszen használhatjuk mártogatósként vagy szendvicskrémként is, így színesítve a mindennapok étkezésit.
Hummuszt mi is egyszerűen készíthetünk otthon, sőt érdemes is házilag nekiállni, mert kedvünkre ízesíthetjük, fűszerezhetjük és dúsíthatjuk, tehát létrehozhatjuk a saját kedvenc verziónkat. Azonban itt semmiképp ne álljunk meg a csicseriborsó felhasználásával, ugyanis a rizs, krumpli, és tészta mellett vagy helyett szuper kis köret is készülhet belőle. A keleti konyhából jól ismert falafelnek szintén fűszerezett csicseriborsó az alapja. Finom egytálételek, krémlevesek vagy főzelékek alapja is lehet, sőt egészséges sós ropogtatnivalónak is szuper, amit szintén kedvünk és ízlésünk szerint fűszerezhetünk.