Rénszarvasos karácsonyi torta


Előkészítés 1 óra 15 perc + áztatás és hűtés

Sütés 2 óra

Hozzávalók 12 személyre:

A dekoráláshoz

A marcipán figurához (elhagyható)

  • barna, piros és fekete ételfesték (a szarvas marcipánfigurákhoz)
  • 3 db kis sós perec félbevágva

A karácsonyi torta elkészítése:

1. Egy nappal a tortakészítés előtt tegyük az aszalt gyümölcsöket, a kandírozott citrusok héját és a kandírozott cseresznyét egy tálba, öntsük hozzá az ízlésünk szerinti alkoholos italt vagy a narancslét, fedjük le folpackkal és áztassuk 8-12 órán át. Ha erre nincs időnk, tegyük a tálat a mikróba 5 percre, keverjük meg, majd tegyük vissza újabb 5 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. Vajazzunk ki egy 23 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát, majd az alját és az oldalát is fedjük be a sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt (villany: 150 fok, légkeveréses: 130 fok, gáz: 3-as fokozat). Egy nagy tálban elektromos habverővel verjük fel a vajat a cukorral, míg szép világossárga és habos lesz. Kanalazzuk bele a mézet, majd négy adagban adjuk hozzá a felvert tojásokat is. Mindegyik adag után verjük tovább, és adjunk hozzá 1 evőkanál lisztet is, nehogy kicsapódjon. Ha az összes tojást hozzákevertük, óvatosan forgassuk bele a maradék lisztet, és a fűszereket. Végül keverjük hozzá az áztatott gyümölcsöket, a narancs és a citrom héját. Kanalazzuk ezt a keveréket az előkészített tortaformába, és a kanál hátával simítsuk el a tetejét. Süssük 2 órán át, vagy amíg a beleszúrt hústűt tisztán húzzuk ki belőle. Az egész konyhánk karácsonyi illatárban úszik majd!

3. Hagyjuk a tortát a formában hűlni kb. 30 percig, majd vegyük ki és a rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nem akarjuk azonnal dekorálni a tortát, csomagoljuk alufóliába. Négy hónapig eltarthatjuk így, csak hetente egyszer kenjük meg alkoholos itallal, hogy puhán tartsuk a tésztát.

4.A dekoráláshoz először felolvasztjuk a csokit, és lekenjük a torta tetejét. Szórjunk porcukrot a munkafelületre és nyújtsuk rajta a marcipánt akkora körré, hogy a torta tetejét befedhessük vele. Egy sodrófára tekerve emeljük át a tortára és óvatosan terítsük rá. Simítsuk rá, majd vágjuk körbe a torta szélei mentén.

Szarvasfigurák

5. Gyúrjuk át a maradék marcipánt. Csípjünk le belőle egy kisebb darabot és tegyük félre. A többit színezzük a barna ételfestékkel. Egyszerre csak egy keveset adjunk hozzá, majd mindegyik után alaposan gyúrjuk át, míg a kívánt színű nem lesz. Osszuk 3 részre és formázzunk belőlük 3 rénszarvast (a testét, a fejét, a 2 lábat és farkát). Keverjünk össze 1 evőkanál porcukrot egy nagyon kevés vízzel, ezzel a cukormázzal ragasszuk a fejet a testre és kicsit nyomjuk össze. Egy kisebb késsel ejtsünk 3 bevágást a lábakon (ez jelzi a lábujjakat), majd ragasszuk a testhez a farkával együtt.

6. A félretett fehér marcipánból csípjünk le egy keveset, színezzük pirosra és formázzuk meg belőle Rudolf orrát, majd ragasszuk a fejére. A maradék marcipánt feketére színezzük, ebből formázzuk meg a másik két rénszarvas orrát és a szemeket. Ezeket is ragasszuk rá a cukormázzal. Szúrjunk mindegyik rénszarvas fejébe 2 fél perecet - ez lesz az agancsuk, majd ragasszuk a szarvasokat a tortára.

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez