Lencsefőzelék puy lencséből, kesudióval


 

Lencséből sok izgalmas fajta van a mi sima, étkezési lencsénk mellett. Érdemes elmélyülni a típusok kipróbálásában, hiszen szép színeiken kívül íz és állagbéli különbségek is észrevehetőek közöttük.
 
Amelyik fajtával ma foglalkozunk, az nem más, mint a puy lencse. Már több, mint 2000 éve termesztik Le-Puy-en-Valey városában, Franciaország szívében. Tekintve, hogy eredetvédett fajta, kizárólag vegyszermentes környezetben nő fel, a régi szokásoknak megfelelően. Színe sötétzöld, apró pöttyökkel.
 
A lencse az egyik legősibb eledelünk, az ókori Rómában és Görögországban is fogyasztották. Több helyen említésre kerül a Bibliában, illetve mitológiai jelentősége is van: a halottak mellé egy tál lencsét temettek útravalónak. Sokáig a szegények kaviárjának tartották (lsd. beluga lencse), viszont manapság már elfoglalta méltó helyét a csúcsgasztronómiában is. 
 
Receptünkben a francia ízvilágot hívjuk életre, hisz mi is állhatna jobban ennek az alapanyagnak, mint az, hogy szülőhazájának fűszerezését alkalmazzuk?

A lencsefőzelék hozzávalói 4 személyre:

  • 1 szál póréhagyma   
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg puy lencse
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa

Házi bouquet garni, azaz egy fűszercsokor belőlük:

Díszítéshez (opció):

A lencsefőzelék elkészítése:

1. Az olívaolajat egy 1 literes lábos alján, alacsony lángon felhevítjük. Adjuk hozzá a már finomra szelt póréhagymát, fokhagymát, megpucolt és lereszelt sárgarépát, fehérrépát. Dinszteljük, időnként megkeverve pár percig, majd adjuk hozzá a lencsét is, és pirítsuk őket együtt tovább. A lencse nem igényel beáztatást, így szárazon tudunk vele dolgozni. Minden magnak jót tesz, ha egy kicsit pirítjuk, alkalmazhatjuk ezt más hüvelyeseken is nyugodt szívvel. Ahhoz, hogy a zöldségekben levő természetes cukrok karamellizálódni tudjanak, nem szabad folyamatosan kevergetni az ételt. A kevesebb néha több alapon a végeredmény itt is sokkal jobb lesz.

2. 8-10 perc elteltével öntsük fel a lencsét annyi vízzel, mely ellepi. Készítsünk friss zöldfűszereinkből csokrot (házi bouquet garni), és helyezzük a főzővízbe.  

3. Amíg a lencse puhul, rakjuk a kesudió kétharmadát vászonzsákba, és klopfoló segítségével törjük durvára a szemeket. (választhatunk hozzá aprított kesudiót is, ha nem szeretnénk ezzel foglalatoskodni.) Hevítsünk szárazon serpenyőt, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le a diónkat is. Vigyázzunk, a magok nagyon könnyen megégnek, ha ez előfordulna, azonnal borítsuk hideg felületre, és válogassuk ki a kormos szemeket. 

4. Ahogy dagad a lencse a víz hatására, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, hogy mindig ellepje az ételt. Nem szeretek a hüvelyesekhez sót adni főzés folyamán, de a lencse kivétel: héját nem keményíti meg a durva szemű só, ezért adjuk hozzá nyugodtan.

5. Főzzük a lencsét puhára, de ne szét, ekkor óvatosan vegyük le a tűzről. Csipesz segítségével távolítsuk el a bouquet garnit (azaz a kis fűszercsokrunkat), és keverjük az ételhez a mustárt, tökmagolajat, és fűszermozsárban feltört zöldborsot is.

6. Sűrítést a főzelék a magvak keményítőtartalma miatt nem igényel, viszont ha szeretnénk krémesíteni, vegyünk ki belőle, és botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítsük, majd kevergessük az ételhez a ledarált “sűrítőanyagot”.

7. Díszítésként pár csepp tökmagolajat, finomra darált tökmagot, a félretett kesudiónkat, és csírákat javaslok.

8. Még melegen, egy kis balzsamecettel tálaljuk!
 
Recept és fotó: Sinkó Bori, a Hokedli főzelékbár tulajdonosa.
Copyright 2021 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez