- Termékek
- DÍSZDOBOZOK
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
- Italok
Szezámmag natúr

Szezámmag natúr
Tartalmaz:
A, B1, B2, D, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, cink.
Miért jó?
Az összes olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb kalciumot, igazi kalciumbomba. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatra is jó hatással van, erősebbé teszi. Magas szinten gondoskodik a fogak és a haj szépségéről is.
Segít megakadályozni a rosszindulatú sejtek burjánzását, leginkább a vastagbélrák és emésztőszervi daganatok kockázatát csökkenti , és hozzájárul a migrén és a menstruációkor jelentkező fájdalmak enyhítéséhez is. Fehérjeforrásként kiemelkedő energiaforrás, fáradtság és álmatlanság ellen is kiváló. A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős.
Gazdag telítetlen zsírsavakban, jótékonyan hat a szervezet koleszterin szintjére, rendkívül gazdag aminosavakban is. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású.
Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást.
A szezámmagban rejlő jótékony és magas olajtartalom eredményesen akadályozhatja meg a melanoma növekedését is.
Rostjai segítik az emésztést, kiváló anyagcsere pörgető, jó salaktalanító hatású.
Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, fogyasszuk darálva, ez nagyban növeli jótékony hatását (az emésztést, a tápanyag felszívódását és beépülését) a szervezetbe.
Fontos:
A dióra allergiásak fokozott figyelemmel fogyasszák, előfordulhat, hogy a szezámmag is allergiás reakciót válthat ki náluk!
Felhasználási ötletek:
Nagyon sokféleképpen használható fel a szezámmag: darálva, egészben, nyersen, pirítva, önmagában vagy keverve. Szórhatjuk mindenféle pékáruk és sütemények tetejére, és bele a tésztájába is, tehetjük salátába, joghurtba, kefirbe, müzlibe is.
Reform konyhában használhatjuk lisztmentes kenyerekbe és süteményekbe, panírokba, készíthetünk belőle krémet, vajat és tejet is.
A nemzetközi konyhában is nagyon kedvelt alapanyag, világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Érdekesség, hogy amíg Európában és Amerikában többnyire sokadik összetevőnek használják a konyhában, addig Ázsiában és Afrikában kifejezetten fontos alapanyagot képez az ételeknél, sőt az ételek ízesítésre is használják (pl: szezámsó, szezámpaszta, szezámolaj, stb), leginkább szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele. Sokféle szezámkrém, a humusz és a halva egyik alapanyaga is a szezámmag.
Pirítva még ízletesebb lesz!
Érdekesség:
Állítólag a kínai gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a korán megőszült hajnak visszaadja eredeti színét. Érintett hölgyek és urak, ki lehet próbálni, ártani biztos nem árt és veszteni való sincs!
Tápanyagtartalom 100g. termékben:
Energiaérték (kJ/ kcal) - 2399/573
Zsír (g) - 49,6
- amelyből telített zsírsav (g) - 6,96
Szénhidrát (g) - 23,4
- ebből cukor (g) - 0,3
Fehérje (g) - 17,7
Só (g) - 0
Összetevők (allergének kiemelve):
Szezámmag.
Származási hely:
India