Eperlekvár recept chiamaggal, cukorhozzáadása nélkül


 

Az egészség jegyében készülő lekvárokban mind inkább háttérbe kerül a cukor használata. A legjobb teljesen cukor nélkül készíteni, viszont így meglehetősen híg marad. Az egyik legjobb megoldást chiamaggal lehet elérni, különleges zselésítő képessége miatt kellemesen besűríti a lekvárunkat, és az ízén sem változtat, mivel a chiamag egy kevésbé karakteres - tulajdonképpen egy semleges ízű növény.
Ez az apró magocska közben egy szuper egészséges élelmiszer is, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, gazdag Omega3 zsírsavakban, antioxidánsokban és élelmi rostokban. Nem mellesleg magas tápértéke mellett kifejezetten alacsony a kalória tartalma, ami ugye nem hátrány…


(Bővebben a chia magról itt olvashatsz: https://magosbolt.hu/chiamag)

 

 

Hozzávalók 3-4 üveg lekvárhoz

  • 2 kg eper, kicsumázva
  • édesítő: nyírfacukor (vagy más természetes édesítőszer) ízlés szerint
  • 4-5 evőkanál chiamag

 

1. Az eperszemeket először gondosan válogassuk át. Ez azért fontos, mert a hibás gyümölcs rontja a lekvár minőségét, az ízét, és az eltarthatóságát is.

2. A leválogatott gyümölcsöt csumázzuk le, alaposan mossuk meg. Érdemes a szemeket félbevágni! Az így előkészített epret tegyük fel egy lábasban főni a nyírfacukorral együtt. Semmilyen egyéb folyadékra nincsen szükségünk, hiszen lédús gyümölcsről van szó, így ereszt elég levet.

3. Várjunk meg míg felforr, majd vegyük le a legkisebbre a lábas alatt a hőmérsékletet. Pár percig hagyjuk forrni, közben néhányszor keverjük át. Ezután törjük át vagy turmixoljuk le az egészet (ezalatt levehetjük a tűzhelyről). Amikor szép, egyenletes gyümölcsmasszát kaptunk tegyük bele a chiamagot.


4. Újabb pár perc alatt szépen be fog sűrűsödni a lekvárunk a magoknak köszönhetően. Ekkor érdemes megkóstolni, és ízlés szerint tovább édesíteni, ha szükségesnek érezzük.

5. Húzzuk le a tűzről az edényt, és még forrón tegyük a lekvárt sterilizált üvegekbe. Ennél az elkészítési módnál semmilyen adalékanyagot nem adunk a lekvárunkhoz, így két hétig tudjuk eltartani a hűtőben.

Tipp: Ha hosszabb időre szeretnéd tartósítani, akkor sincs semmi másra szükséged, csak egy kis dunsztolásra! A megtöltött, majd légmentesen lezárt és forró üvegeket fejjel lefelé állítjuk, és így is tároljuk. Ha nagyon alapos szeretnél lenni, akkor még forrón az üvegeket csavard több réteg papírba, majd tedd takaróval bélelt ládába, vagy hűtőtáskába. A lekvár addig marad a dunsztban, míg magától ki nem hűl!

Ezzel a módszerrel bármilyen gyümölcsből főzhetsz lekvárt, amire figyelni kell, az a chiamag aránya, hiszen minden gyümölcsnek más a nedvességtartalma!

Nagyon fontos az üvegek alapos sterilizálása, hiszen semmilyen tartósítószert nem használunk a lekvár eltartásához!

A házi lekvárunk finom, egészséges, adalékmentes és nagyon gyorsan készen is van - próbáljátok ki!

Forrás: Ripost.hu

Copyright 2022 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez