Olajos magvak és aszalt gyümölcsök - elfelejtett klasszikusok, amelyek a modern és kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai


 

Emberemlékezet óta fogyasztjuk őket, minden korszakban megbecsült szerepük volt a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban, melynek alappillérei voltak. Újra felfedezésükkel ezek a szuperélelmiszerek reneszánszukat élik, legyen szó természetes, akár feldolgozott formában történő csemegézésükről.

 

Van az a pillanat, amikor ellenállhatatlanul tör ránk a sóvárgás valami édes, vagy valami sós,ropogós, kellemesen léleksimogató íz után. Szerencsére ilyenkor is létezik egészségesebb alternatíva vágyunk enyhítésére: az olajos magvak és aszalt gyümölcsök palettája igen széles, könnyen választhatunk szánk íze szerint ezek közül az energiát adó, tápanyagban és vitaminban gazdag finomságok közül, melyek jó, ha mindig ott sorakoznak a kamránk polcain.

 

Hogy miért? Mert nem csak ropogtatásra, nassolásra alkalmasak, hanem változatosan, különféle módon be tudjuk illeszteni őket mindennapi étrendünkbe. Tekintsünk hát rájuk a természet különleges ajándékaként, "szuperélelmiszerként"!

 

Kezdjük az alapok megértésével

Az olajos magvak

Komplex tápanyagban gazdagok, a bennük lévő telítetlen zsírsavak könnyen és jól hasznosítható energiát adnak a szervezetnek. Energiatartalmuk mellett magas rosttartalmuknak köszönhetően gyorsan telítenek, így kisebb mennyiség elfogyasztásával is megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe.

 

 

Az olajos magvakban található vitaminok és ásványi anyagok egészségjavító hatása is számottevő, emellett mindenféle diétába - természetesen mértékkel - beépíthetők, így azoknak sem kell az ízletes magvakat száműzniük étrendjükből, akik súlyproblémákkal küzdenek.

 

Az aszalt gyümölcsök

Különleges és intenzív ízükkel, magas tápanyag koncentrációjukkal szintén közkedvelt nassolnivalók, hiszen az aszalt gyümölcsnek is ugyanannyi jó tulajdonsága van, mint a fáról szedett friss gyümölcsnek, csupán az aszalás miatt jóval kisebb lesz a víz tartalmuk. Éppen emiatt a koncentrált ízhatás miatt csábítóan fincsik. Nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony élettani hatással bíró gyümölcscukrot, (ne tévesszük össze a hozzáadott cukorral!!!), arról nem is beszélve, hogy bármikor előkaphatók, nem foglalnak sok helyet.

 

Vitamintartalmukkal, rosttartalmukkal pedig hozzájárulnak a sanyargatásmentes jó közérzethez. Tekintsünk rájuk úgy is, mint kiegészítő vitaminforrásokra, hiszen a friss, idénygyümölcsszegény időszakokbanaz aszalt gyümölcsöknek kiemelten fontos szerepük lehet az egészséges, változatos táplálkozásban.

 

Az aszaltgyümölcsök és olajosmagvak keverékei

Nem véletlen például, hogy mindig, minden korban előszeretettel fogyasztották az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök keverékét. A napjainkban is népszerű diákcsemege (eredeti nevén deákcsemege) még a középkorban kapta a nevét, amikor a vándor deákok elemózsiás tarisznyájából soha nem hiányozhatott a mazsola, dió és mogyoró keveréke. Ami tökéletesen és megbízhatóan működik évszázadok óta, azt nem kell szerencsére kitalálni, csak újra fel kell fedezni!


Nyúljunk tehát bártan a pekándióért, a pisztáciáért, a vörösáfonyáért vagy a cseresznyéért, gazdagítsuk napindítóként velük reggeli müzlinket, kásánkat. Akár vegyítve, feltétként vagy csupán dekorációnak is kitűnő választás!

Az egészséges magtej

Laktózérzékenyek, tudatosan táplálkozók vagy a kísérletező kedvűek készíthetnek belőlük magtejet (pontosabb nevén magitalt), mely remek alapja a friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készült turmixoknak, de természetesen a kávéba öntött tejet is ki tudjuk váltani vele.

A magitalok készítésének te is egyszerűen nekiállhatsz: markolj bele a kesudióba, mandulába, mogyoróbadióba vagy a mákba, áztasd egy órán át, - a vízmennyiség magvaktól függően változik-, turmixold, majd szűrd le és kész is a laktózmentes, szuper egészséges italod.

 

 

Az olajosmagvak sokoldalusága


A magvakat sokféleképpen használhatjuk: keverhetjük nyersen vagy pirítva salátába, főételbe, de elengedhetetlen összetevői különféle ázsiai vagy arab ételeknek. Amellett, hogy rizsételeket és tésztákat is ízesíthetünk velük, készülhet belőlük ízletes szendvicskrém, de fogyaszthatjuk őket önállóan is, akár fantasztikus édesség, akár sós rágcsálnivalóformájában is!

A különféle magokat és magőrleményeket, illetve aszalt gyümölcsöket a cukrásziparban is előszeretettel használják és dolgozzák fel. A belőlük készült alapanyagok –édes és sós tészták, marcipánok, krémek, drazsék és desszertek -, sokkal ízletesebbek, változatosabbak köszönhetően annak, hogy a pirított magvak karakteres ízt adnak a belőlük készülő “cukiságoknak”, az aszalt gyümölcsök koncentrált ízükkel teszik kerekké a finomságokat.

 

 

 

 

Gluténérzékenyek, a gasztro-őrültek és a vegán táplálkozás hívei dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen nem kell lemondaniuk kedvelt édességeikről sem; akár klasszikus sütijük újragondolt, átfogalmazott modern változatát is elkészíthetik a darált magvas, gyümölcsös alapanyagokból.

Szóval nem csak önmagukban fogyaszthatók a magvak és az aszalványok, hanem ezer és egy módja van a felhasználásuknak a modern (pontosabban a klasszikus, de újra felfedezett) táplálkozásban és konyhaművészetben.

 Minőségi és megfizethető!

 Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy az olajos magvak és a gyümölcsaszalványok számára nem elérhetőek elég széles választékban a magas áruk és nehéz beszerezhetőségük miatt, azoknak jó hírrel szolgálhatunk: mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legtöbb fajta, a legjobb minőségű és árú magvakat, aszalványokat szerezzük be a vásárlóinknak.

 

Kis túlzással a világ minden tájáról érkeznek hozzánk ezek a finomságok, de nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy felkutassuk azokat a hazai termelőket, ahonnan ugyanúgy biztosított a magas minőség és a megfizethető ár.

 Hogyan tároljuk őket?

Ezek a "szuperélelmiszerek" megfelelő tárolás mellett hosszú ideig megőrizhetik állagukat és tápértéküket. Tárolásuk nem túl bonyolult, egy két fontos szempontra kell csak figyelni:

 

  • Melegben vagy párás helyen nem érzik jól magukat, könnyen befüllednek, bepenészednek. Ha száraz, hűvös helyen, és jól lezárva (zacskóban, vászon zsákban, műanyag dobozban, csavaros üvegben) tároljuk, azzal nem csak a minőségét őrizzük meg, hanem a molyosodást is megakadályozhatjuk.
  • Ha olajos magvakból nagyobb mennyiséget vásároltunk, vagy a darált, könnyen avasodó magvakat nem használjuk fel napokon belül, és végképp biztonságban szeretnénk tudni őket, célszerű visszazárható tasakban a mélyhűtőbe tenni őket, így alkalomadtán elegendő csak a szükséges, azonnal felhasználásra kerülő mennyiséget.
    Fontos, hogy nem kell kiolvasztani, mivel az olajos magvak nem tartalmaznak vizet, ezért nem is fagynak meg, csak egy kicsit megdermednek. Pár percig hagyjuk a szobahőmérsékleten, és már használható is.

 

Amíg az olajos magvaknál nem jellemző a tartósítószer használata, (a lényeg a frissességben és a tárolásban rejlik), addig némelyik aszalt gyümölcsnél a tartósságuk, az állaguk és a minőségük megőrzése érdekében ez elengedhetetlen. Ezért mindig nézzük vagy kérdezzük meg az összetevőket, és győződjünk meg róla, hogy számunkra minden szempontból megfelel-e a termék.

 

Összegzés

Az aszalt gyümölcsökről és az olajos magvakról tehát összességében elmondhatjuk, hogy fantasztikusan sokoldalúan felhasználhatók, szem előtt tartva a mennyiséget, kifejezetten egészségesek. Tekinthetünk rájuk alapanyagként, vagy kiegészítőként, csodásan feldobják az ételeket. És nem utolsó sorban ízletes és egészséges nassolni valók is. Tudjátok, amikor jön az a bizonyos sóvárgás… :-)

 

Tarts velünk!

Mostantól rendszeresen olvashattok blogbejegyzéseket az oldalunkon.Szeretnénk nektek hasznos, érdekes és részletes cikkekben bemutatni az olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket. Olvashattok majd bővebben élettani hatásaikról, diétákba valóbeillesztésükről, származásukról, felhasználásukról, tartósításukról. Természetesen nem hiányozhatnak a klasszikus vagy éppen rendhagyóreceptek sem! Maradjatok velünk, izgalmas utazás veszi kezdetét… :-)

Copyright 2022 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez