Amaránt

Készlethiány

Hamarosan érkezik

Értesítést kérek

Hamarosan érkezik

Értesítést kérek

Amaránt


 

Mi az amaránt?

Az amaránt az inkák és aztékok igazi kincse, a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Őshazája Közép és Dél-Amerika, az ott élő népek számára ma is alapvető táplálékforrás a kukoricával és a babbal együtt.

 

 

Tartalmaz:

B2, B6 vitamin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és vas.

 

 

Miért jó?

Az amaránt bár nem a gabonafélék tagja, hasonló tápanyagtartalmuk és felhasználási módjuk révén mégis rendszerint ezekkel együtt kerül említésre, ezért „álgabonának” is hívják.

Egyedülállóan komplex beltartalommal rendelkezik, számos jótékony hatása miatt kiemelkedően egészséges táplálék.

Gluténmentes, rosttartalma mégis jóval magasabb mint a legtöbb gluténmentes alapanyagnak. Fogyasztása ezért segíti a vércukorszint szabályozását, a szív és érrendszer egészségét és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Megelőzi a bélbetegségeket is és fokozza az emésztést, ezáltal javítja a bőr, a haj és a körmök minőségét.

Teljes értékű fehérje tartalma egyedülálló, mintegy 75%-os, rendkívül hasznos tápanyagforrásként szolgál, vegetáriánusoknak különösen ajánlott. Kifejezetten jó hatással van az izmok fejlődésében és regenerálódásában, a vérszegénység egyik hatékony természetes ellenszereként is használható.

Vegetáriánusok számára a magas teljes értékű fehérje tartalma mellett az amaránt magas vastartalma is kiemelkedően fontos mind a mennyiségét, mind a biológiai hasznosulását tekintve.

Kiemelendő kalcium tartalma az egyik legjobb növényi kalcium forrás, hasznos a csontritkulás megelőzésében, és az egészséges csontozat fenntartásában is. Szénhidráttartalma jóval kisebb, míg a magnézium tartalma viszont nagyságrenddel nagyobb a hagyományos gabonaféléknél.
Mivel alacsony szénhidráttartalma gyorsan hasznosul a szervezetben, viszont lassan bomlik le, kiváló táplálék a fogyókúra során, hisz nem képződnek hatására felesleges zsírraktárak, ugyanakkor hosszú időre eltelít.
A magnézium tartalma is fokozza a zsírégetést, de közben egyike azoknak az ásványi anyagoknak, amely szerepet játszik az infarktus megelőzésében, és jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére is.
A kalcium és magnézium együtthatásban az izomzatra vannak kifejezetten jó hatással, ami az amaránt esetében kiemelkedő, hisz mindkettőt nagy mennyiségben tartalmazza.

 

 

Felhasználása:

Íze semleges, így sokoldalúan felhasználható, édes és sós jellegű ételek is készíthetők belőle.

Az amaránt bár nem gabona, de felhasználása hasonló a gabonafélékhez. Kis étkezéshez és főétkezéshez egyaránt felhasználható.

Kásának, köretnek használjuk leginkább, ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst. Keverhetjük igazi gabonával, rizzsel, babbal, kukoricával vagy zöldségekkel is. Húsos ételekhez is kitűnő, és akár „hamis kaviár” is készíthető belőle.

Az amarántnak pattogatott változata is van, aminek felhasználhatósága sokkal szélesebb skálán mozog.

 

 

Érdekességek:

Egy azték forrás szerint Montezuma birodalmában az amarántnak különleges szerepe volt, ugyanis vallási ünnepeiken az őrölt amarántmagot embervérrel keverve szakrális szertartáson fogyasztották el. Azonban a nagy földrajzi felfedezések nyomán európai hódítók törtek az ősi birodalmakra, akik tiltották ezeket a rituálékat, így magát az amarántot is betiltották, hogy ne szolgáljon ezen szertartások eszközéül. Így ennek a növénynek az ismerete, fogyasztása nagyon hosszú időre elfelejtődött, visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba.


Tápanyagtartalom 100g. termékben:

Energiaérték (kJ/ kcal) - 1520/362
Zsír (g) - 8,5
- amelyből telített zsírsav (g) - 2,1
Szénhidrát (g) - 63
- ebből cukor (g) - 3,9
Fehérje (g) - 16
Só (g) - <0,1


 Összetevők (allergének kiemelve):

Amarant.


 Származási hely:

India


 

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez