- Termékek
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
Körte kandírozott

Körte kandírozott
A, B1, B2, B6, C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód, réz, mangán.
Miért jó?
A körtében nem találunk egyvalamiből kiemelkedő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot vagy nyomelemet, viszont egyike azon gyümölcsöknek, amely összességében a legtöbb jótékony hatású összetevőket tartalmazza.
Fogyasztásával megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív és érrendszeri problémákat, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti.
Ideális gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást.
A körtében lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.
Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. Kitűnő vértisztító és idegerősítő is. Nagyon jó húgyhajtó tulajdonsága is van, kitűnő sóoldó és savtalanító hatással is rendelkezik.
Bórtartalma miatt különösen ajánlható a nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.
Felhasználási ötletek:
Tehetjük süteménybe, desszertbe, gyümölcskenyérbe, müzlibe, joghurtba.
Fontos:
A kandírozott gyümölcsök cukor hozzáadásával készülnek, fogyasztása cukorbetegek számára nem, vagy csak minimális mennyiségben ajánlott!
Érdekességek:
A kínai hagyományban a körte fa szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi.