- Termékek
- DÍSZDOBOZOK
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
- Italok
Szezámmag pörkölt

Szezámmag pörkölt
Tartalmaz:
A, B1, B2, D, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, cink.
Miért jó?
Az összes olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb kalciumot, igazi kalciumbomba. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatra is jó hatással van, erősebbé teszi. Magas szinten gondoskodik a fogak és a haj szépségéről is.
Segít megakadályozni a rosszindulatú sejtek burjánzását, leginkább a vastagbélrák és emésztőszervi daganatok kockázatát csökkenti , és hozzájárul a migrén és a menstruációkor jelentkező fájdalmak enyhítéséhez is. Fehérjeforrásként kiemelkedő energiaforrás , fáradtság és álmatlanság ellen is kiváló. A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős.
Gazdag telítetlen zsírsavakban, jótékonyan hat a szervezet koleszterin szintjére, rendkívül gazdag aminosavakban is. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású.
Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást.
A szezámmagban rejlő jótékony és magas olajtartalom eredményesen akadályozhatja meg a melanoma növekedését is.
Héjában található rostjai segítik az emésztést, kiváló anyagcsere pörgető, jó salaktalanító hatású.
Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, fogyasszuk darálva, ez nagyban növeli jótékony hatását (az emésztést, a tápanyag felszívódását és beépülését) a szervezetbe.
Fontos:
A dióra allergiásak fokozott figyelemmel fogyasszák, előfordulhat, hogy a szezámmag is allergiás reakciót válthat ki náluk!
Felhasználási ötletek:
Pirítva még ízletesebb!
Tehetjük salátába, joghurtba, kefirbe, müzlibe. Készíthetünk belőle krémet, de ugyanúgy tehetjük humuszhoz és halvához is. Ha a pirított szezámot használjuk a natúr helyett, sokkal ízesebb lesz a végeredmény.
Fontos, hogy ne használjuk olyan recepthez, ahol még egyszer pirulna, (panír, sós süti teteje, stb), mert megég.
Érdekesség:
Állítólag a kínai gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a korán megőszült hajnak visszaadja eredeti színét. Érintett hölgyek és urak, ki lehet próbálni, ártani biztos nem árt és veszteni való sincs!
Tápanyagtartalom 100g. termékben:
Energiaérték (kJ/ kcal) - 2334/534
Zsír (g) - 42,2
- amelyből telített zsírsav (g) - 3,6
Szénhidrát (g) - 28,9
- ebből cukor (g) - 1,6
Fehérje (g) - 18,3
Só (g) - 1
Összetevők (allergének kiemelve):
Szezámmag, növényi olaj.
Származási hely:
India