- Termékek
- DÍSZDOBOZOK
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
- Italok
Árpa hántolt (gersli)

Hántolt árpa (Gersli)
A hántolt árpa (vagy más néven gersli, árpagyöngy) az árpa magja, amelyből eltávolították a héját. Általában főzésre, sütésre vagy más élelmiszeripari célokra használják. A hántolt árpa rendkívül gazdag tápanyagokban, így sok ember a diétájának részeként fogyasztja, mi magunk is gyakran fogyasztjuk. A gersliben található rostok segíthetnek megakadályozni a székrekedést, és jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre is.
A hántolt árpából készült termékek, mint például a hántolt árpa liszt és az árpakeményítő, népszerűek a vegánok és a gluténérzékenyek körében, mivel ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak glutént.
Hántolt árpa tápanyagtartalom 100g. termékben:
- Energiaérték (kJ/ kcal) - 1474/352
- Zsír (g) - 2,9
- - amelyből telített zsírsav (g) - 1
- Szénhidrát (g) - 71,6
- - ebből cukor (g) - 0,1
- Fehérje (g) - 12
- Só (g) - 0,5
A hántolt árpában sok tápanyag található, így az egyik legegészségesebb gabonaféle. A magas a rosttartalom, amely segíthet megakadályozni a székrekedést, és jótékony hatású a szív- és érrendszerre is. A benne található B-vitaminok segíthetnek a szervezet energiaforgalmának fenntartásában, míg a vas és a cink hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez.
Egy csésze hántolt árpában körülbelül 170 kalória található, és csaknem 6 gramm fehérje. A hántolt árpában kevés zsír található, és az általában telített zsírokban szegény. A termékben sok ásványi anyag is található, beleértve a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot is.
Bár az árpában sok hasznos tápanyag található, azt is figyelembe kell venni, hogy magas a kalóriatartalma. Emiatt a fogyasztását általában csak mértékkel javasolják, és fontos figyelembe venni a táplálkozási ajánlásokat is.
Hántolt árpa elkészítése
A hántolt árpát sokféle módon lehet elkészíteni, és sokféle ételben használható fel. Általában főzésre, sütésre vagy más élelmiszeripari célokra használják. Például a hántolt árpából készült ételek közé tartozik az árpagyöngy, az árpakeményítő és az árpaliszt is.
A hántolt árpa elkészítésének egyik legegyszerűbb módja, ha főzöd. A hántolt árpát mossuk meg alaposan, és öntsük fel vízzel, hogy körülbelül duplája (vagy akár a triplája) legyen az árpának. Érdemes lefedve több órán keresztül áztatni, akár egész éjszakára is benne lehet hagyni a vízben. Az áztatást követően a vizet nem kell leönteni róla.
Tegyük a tűzhelyre, és főzzük, amíg a víz elfő. De nagyon figyeljünk oda rá ebben az esetben, hogy ne égjen le az edényben. Ha szeretnénk, hozzáadhatunk fűszereket, mint például sót vagy borsot, hogy ízesítsük. Fűszereket általában a főzés vége fele szokás hozzáadni.
Természetesen lehet sütni is. A hántolt árpát keverjük össze liszttel, tojással és tejjel, hogy készítsünk egy sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki, és vágjuk ki kör alakú darabokat. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 200 fokos sütőben körülbelül 20 percig, amíg megsülnek.
Összetevők (allergének kiemelve):
Hántolt árpa.
Származási hely:
Lengyelország