Árpa hántolt (gersli)

780 Ft / kg
780 Ft / kg
+    Kosárba    -

Hántolt árpa (Gersli)

A hántolt árpa (vagy más néven gersliárpagyöngy) az árpa magja, amelyből eltávolították a héját. Általában főzésre, sütésre vagy más élelmiszeripari célokra használják. A hántolt árpa rendkívül gazdag tápanyagokban, így sok ember a diétájának részeként fogyasztja, mi magunk is gyakran fogyasztjuk. A gersliben található rostok segíthetnek megakadályozni a székrekedést, és jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre is.

A hántolt árpából készült termékek, mint például a hántolt árpa liszt és az árpakeményítő, népszerűek a vegánok és a gluténérzékenyek körében, mivel ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak glutént. 


Hántolt árpa tápanyagtartalom 100g. termékben:

  • Energiaérték (kJ/ kcal) - 1474/352
  • Zsír (g) - 2,9
  • - amelyből telített zsírsav (g) - 1
  • Szénhidrát (g) - 71,6
  • - ebből cukor (g) - 0,1
  • Fehérje (g) - 12
  • Só (g) - 0,5

A hántolt árpában sok tápanyag található, így az egyik legegészségesebb gabonaféle. A magas a rosttartalom, amely segíthet megakadályozni a székrekedést, és jótékony hatású a szív- és érrendszerre is. A benne található B-vitaminok segíthetnek a szervezet energiaforgalmának fenntartásában, míg a vas és a cink hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez.

Egy csésze hántolt árpában körülbelül 170 kalória található, és csaknem 6 gramm fehérje. A hántolt árpában kevés zsír található, és az általában telített zsírokban szegény. A termékben sok ásványi anyag is található, beleértve a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot is.

Bár az árpában sok hasznos tápanyag található, azt is figyelembe kell venni, hogy magas a kalóriatartalma. Emiatt a fogyasztását általában csak mértékkel javasolják, és fontos figyelembe venni a táplálkozási ajánlásokat is.

Hántolt árpa elkészítése

A hántolt árpát sokféle módon lehet elkészíteni, és sokféle ételben használható fel. Általában főzésre, sütésre vagy más élelmiszeripari célokra használják. Például a hántolt árpából készült ételek közé tartozik az árpagyöngy, az árpakeményítő és az árpaliszt is.

A hántolt árpa elkészítésének egyik legegyszerűbb módja, ha főzöd. A hántolt árpát mossuk meg alaposan, és öntsük fel vízzel, hogy körülbelül duplája (vagy akár a triplája) legyen az árpának. Érdemes lefedve több órán keresztül áztatni, akár egész éjszakára is benne lehet hagyni a vízben. Az áztatást követően a vizet nem kell leönteni róla.

Tegyük a tűzhelyre, és főzzük, amíg a víz elfő. De nagyon figyeljünk oda rá ebben az esetben, hogy ne égjen le az edényben. Ha szeretnénk, hozzáadhatunk fűszereket, mint például sót vagy borsot, hogy ízesítsük. Fűszereket általában a főzés vége fele szokás hozzáadni.

Természetesen lehet sütni is. A hántolt árpát keverjük össze liszttel, tojással és tejjel, hogy készítsünk egy sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki, és vágjuk ki kör alakú darabokat. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 200 fokos sütőben körülbelül 20 percig, amíg megsülnek.

 


Összetevők (allergének kiemelve):

Hántolt árpa.


Származási hely:

Lengyelország


Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez